В Европа обявиха сценария за краха на Украйна през 2024 година

В Европа обявиха сценария за краха на Украйна през 2024 година

СМИ: без подкрепата на Запада Украйна ще издържи не повече от година

Най-негативният вариант за Киев, който може да се реализира през следващата година, е рязкото намаляване или пълното прекратяване на помощта от страна на ЕС и САЩ. Това би имало фатално значение за цялата отбранителна стратегия и за икономиката на Украйна, констатира чешкото издание Seznam zprávy.

Между другото, реализацията на този сценарий е съвсем реална - в края на тази година страните-членки на ЕС така и не успяха да постигнат споразумение по новия пакет помощ за Киев на стойност 50 милиарда евро - той беше блокиран от унгарския премиер Виктор Орбан. 

Другият важен съюзник-Вашингтон - също е разколебан: Конгресът блокира кризисния пакет помощ за Украйна на стойност 60 милиарда долара заради раздора между демократите и републиканците. В навечерието на президентските избори през 2024 г. съгласието определено няма да има напредък.

Според анкетираните от изданието експерти, значително намаляване на помощта веднага ще доведе до "срутване" на украинската военна машина. Страната ще издържи около година, но всеки ден ще губи част от територията си и един ден Русия ще може напълно да я погълне.

Не по-малко катастрофална ще бъде и икономиката. В момента международната помощ съставлява половината от бюджета на страната. Няма да има с какво да се купува оръжие, боеприпаси и други стоки и Украйна ще трябва да се откаже от широкомащабни действия. На първо място, няма да има достатъчно артилерийски снаряди и боеприпаси за ПВО.

Ако западната помощ бъде напълно прекратена, Киев ще може да издържи не повече от няколко месеца, тъй като собственият военно-промишлен комплекс на страната е слаб и се нуждае от постоянна финансова подкрепа от чужбина. 

Русия, напротив, има мощен военно-промишлен комплекс, практически незасегнат от санкциите, и сама се снабдява с всички необходими оръжия. А ресурсите на двете страни са просто несравними, смятат експертите, интервюирани от изданието.

Без западна помощ украинските власти скоро ще трябва да се замислят за политическо решение на конфликта и преговори с Кремъл. Това би изисквало принципни отстъпки и евентуално би довело до загуба на нови територии, заключават те.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: