Франция увеличава пенсиите и заплатите

Франция увеличава пенсиите и заплатите Снимка: actu.fr

Френският сенат одобри вчера пакет мерки на стойност € 20 милиарда за борба с кризата в разходите за живот.

Преди това дясноцентристкият блок на Макрон успя да прокара законопроекта през долната камара на френския парламент, като част от антикризисната си програма. Според AP и Reuters, годишната инфлация във Франция е 6,5% - сравнително ниска за ЕС (8.9% през юли), но все пак засягаща ежедневните разходи на французите.

Новият закон предвижда повишаване на пенсиите и някои социални програми с 4%. Заплатите на държавните служители ще пораснат с 3,5%. Държавата ще ограничи увеличението на наемите с до 3,5%, а държавно финансираната отстъпка от 18 евроцента на литър гориво ще бъде увеличена на 30 цента през септември и октомври. Ще бъдат удължени и действащите сега тавани на цените на природния газ и електроенергията.

В допълнение, пакетът позволява на частни компании да предлагат годишни необлагаеми бонуси на служителите си в размер до € 6000 евро – шесткратно увеличение на сегашния лимит от € 1000. Освен това законът предвижда възможността за реквизиране на централи за производство на електроенергия при спешни случаи, както и изграждане на плаващ терминал за втечнен природен газ в пристанищния град Хавър.

Законодателната инициатива претърпя седмици дебати и множество парламентарни гласувания в долната камара на френския парламент (Националното събрание). Това беше и решаващ тест за Еманюел Макрон и неговите съюзници след загубата на абсолютното им мнозинство на изборите през юни. 

В сряда центристката партия на Макрон под новото ѝ име Renaissance („Възраждане”) си осигури подкрепата на 395 депутати, включително с консервативните републиканци и крайнодясното Национално обединение, а 112 гласуваха против. С този вот новият стар френски президент спечели първата си победа при новата конфигурация в парламентарната зала.

От обединилата се десница защитиха законопроекта си с аргумента, че той отговаря на нуждите на французите и неотложността на ситуацията, като същевременно е опит да се овладее пълзящата нагоре инфлация. Пакетът традиционно беше критикуван от лявата коалиция NUPES. Като неин член, Зелената партия дори прозря в мерките механизми, които ще принудят „бедните да работят повече, за да печелят все по-малко“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: