Челен опит: работодател плаща на служителите си по € 70 000 за всяко родено бебе

Челен опит: работодател плаща на служителите си по € 70 000 за всяко родено бебе Снимка: Euronews

Инициативата е въведена от 2021 г. в голямата южнокорейска строителна компания Booyoung Group, която оттогава е платила общо € 4,8 милиона на свои работници, станали родители

Бонусът не зависи от броя на децата в семейството, така че две семейства с по две деца са получили сумата два пъти. „Ако сегашната ниска раждаемост се запази, ще се сблъскаме с национална екзистенциална криза, с намалена работна сила, включително в отбраната“, се казва в прессъобщение на ръководството на Booyoung Group, цитирано от Euronews.

Според Института за бъдещето на населението, Южна Корея е с най-ниския коефициент на раждаемост в света, с около 0,7 раждания на жена във фертилна възраст. Експертите посочват няколко основни причини - променящите се виждания за семейството, силно конкурентното общество, слабото участие на мъжете в грижите за децата и високите разходи за отглеждането им.

Последното потвърждава и мениджърът по човешки ресурси в Booyoung Group, която е един от получателите на паричната премия. Тя казва, че тези пари са донесли спокойствие и сигурност на семейството ѝ, защото с тях ще могат да осигурят добро образование на детето си, без да се притесняват. Според нея много от колегите ѝ в компанията вече са по-оптимистични в плановете си да имат деца и дори такива, които са родители на едно дете, мислят за второ.

Сумата, която Booyoung предлага, е безпрецедентна, но компанията вече доразвива идеята, предлагайки избор при бонуса за трето дете – или € 70 000 в брой, или жилище, ако държавата предостави земята за построяването му.

Инициативата вече се радва на последователи сред южнокорейския бизнес.  С въвеждането на схеми за насърчаване на раждаемостта и осигуряването на социални грижи за служителите, много компании вярват, че е важно да сътрудничат на държавата в грижите ѝ за разрешаване на демографската криза. Booyoung предлага също държавата да въведе нова система за данъчни облекчения, така че повече компании да последват примера. 

Но еднократният бонус не може да реши всеки проблем. Много млади семейства казват, че не биха имали дете само заради парите. Според експертите, трудовата култура и справедливото разпределение на родителските задължения между жените и мъжете също са от решаващо значение.

Правителството на страната, която се славеше с най-дългия работен ден, също „забави темпото”, въвеждайки гъвкаво работно време, което позволява на младите хора да постигнат баланс между професионалния и личния живот.

При всички тези начинания, от Института за бъдещето на населението са оптимисти, че Южна Корея ще претърпи промяна в демографските тенденции, създавайки благоприятни условия за раждане и отглеждане на деца.

„Корея винаги е била такава. За кратък период постигнахме много. И бизнесът, и правителството влагат много усилия във всички сфери на живота, така че ще се справим и с демографската криза”, убедени са експертите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: