Основната мярка за бизнеса трябва да е компенсиране на високите цени на електроенергията

Основната мярка за бизнеса трябва да е компенсиране на високите цени на електроенергията Снимка: стопкадър БНТ

Това заяви пред БНР председателят на АИКБ Васил Велев

"Това е първата, втората и третата мярка. И още - пак същото, три пъти, за да стане ясно колко важно е това.

Това ще доведе до спиране на обедняването, защото тази висока инфлация води до това, че със същите пари хората могат да си купят по-малко неща - както с текущите заплати, така и със спестените в банките 100 млрд. лева, които вече са 85 млрд. лева.

15 млрд. лева са заминали, инфлацията ги е изтрила. Ако не вземем тези мерки, за които ние настояваме, ще стане така, че след още няколко месеца ще изтрие още 10-ина млрд. лева. " 

"В актуализацията на бюджета няма заложен механизъм и средства за продължаване на Фонда за сигурност на електроенергийната система.

Не е разписано и по този начин не е гарантирано. Има внесен един проектозакон за изменение на Закона за енергетиката. Доста общи са текстовете там, така че да няма гаранции, че това ще се реализира. В същото време се изсипват едни 2 млрд. лева (за антикризисните мерки на правителството - б.р.), които са нефокусирани.

Те не са насочени към най-нуждаещите се, а в почти всички случаи са насочени към всички.

Има още скрити 5 млрд. лева, които са като субсидия за всички, а не само за нуждаещите се, в проекта за решение на КЕВР.

Там с 1 млрд. лв. се субсидира парното на всички и с още 4,2 млрд. лв. се субсидира електроенергията - отново за всички. 
По този начин се минира възможността икономиката у нас да работи на конкурентни цени", коментира още председателят на АИКБ. 
 

По думите му тази субсидия накрая я плащат работещите хора в заводите и предприятията, защото "техният ток е скъп и предприятията стават неконкурентоспособни и колкото повече пари се плащат за ток, толкова по-малко пари остават за заплати и за тяхното увеличение":

"Евтиният ток на хора с възможности и евтиното парно на софиянци го плащат работещите хора в заводите. Няма как с това да се съгласим".

   

Васил Велев определи като "легенда" твърдението, че "Газпром" е прекратил доставките на газ за България:

"Защо не ги спря на Италия, Германия, Франция. Трябваше да направим плащанията по начина, по който те предложиха. 
Договорът не е прекратен, а в него има клауза "Вземи или плати", т.е. през декември може да се окаже, че трябва да плащаме стотици милиони, без да сме потребили този газ".

  
Според него България продължава да потребява руски газ, но чрез посредници, "вместо директно - на по-добра цена".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: