Кампания за деца на медици и учители, починали от Covid-19

Кампания за деца на медици и учители, починали от Covid-19

Инициативата #Задоброто организира дарителски фонд за децата на медици и учители, загубили живота си по време на пандемията от Covid-19.  

„Това е голяма трагедия и голяма загуба, която няма как да бъде запълнена. Това, което целим, е първо да подкрепим финансово тези деца до навършване на тяхното пълнолетие“, обясни пред БНР Петър Велков, учител и граждански активист

Фондът цели да осигури месечна стипендия от 500 лв. на децата до тяхното пълнолетие. За целта от инициативата изчисляват, че са им нужни около 150 хил. лв. В предишни кампании за борба с коронавируса, с дарения са успели да съберат 1 млн. лв и да закупят маски, защитни облекла и респиратори за над 100 болници в цялата страна. Въпреки това в здравните заведения недостигът на ресурс продължава.  

Друга цел е да се създаде мрежа от доброволци, които да подпомогнат тези деца и под друга форма, така че те да свикнат да живеят с тази болка, която ще ги съпровожда през целия им жизнен път, отбеляза още Велков пред БНР. 

Даренията ще постъпват през Платформата.бг, зад която стои фондация BCause. Предстои да се сформира обществен съвет, който на база на публични критерии ще избира участниците в кампанията за подпомагане, обясни Петър Велков. 

Зад каузата застават организациите Гората.бг, Капачки за бъдеще, На първа линия, доброволци, съмишленици и дарители. 

И защото заедно можем, от проекта призовават: "Доброто може да се спаси света. Ако не сме добри един към друг, ако не си помагаме в такива моменти, изобщо защо съществуваме като хора, като вид, като общество?"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: