Демонстрации в Полша в защита на мигрантите на границата с Беларус

Демонстрации в Полша в защита на мигрантите на границата с Беларус Снимка: esiznews.com

Десетки хора се събраха в източния полски град Хайнувка, за да покажат солидарността си към съдбата на мигрантите, блокирани на границата с Беларус

Те искат полското правителство да позволи на неправителствените организации да работят свободно и да помагат на мигрантите. Адвокатка от Вроцлав, цитирана от Euronews, заяви: "Ето какво искаме в момента от полското правителство - моля, отворете коридор, пуснете хуманитарните организации, пуснете медицинските организации в затворената зона в гората".

Освен представители на неправителствени организации, в демонстрацията участват и много доброволци, включитело от Варшава. Една от тях обясни: „Искам да помогна на тези хора и на тези деца там. Мисля, че трябва да направим нещо, да покажем на нашето правителство, на нашия президент, на нашия премиер, че сме тук, че не сме съгласни с това, което правят“.

Междувременно полската полиция разпространи снимки на района по границата с Беларус (близо до Кузница), сега напълно разчистен от мигрантиските лагери. Беларус премести около 2000 мигранти в близки складови помещения, за да не са на открито в горите, при тежки климатични условия. Според правозащитници обче, въпросните складове не предлагат много по-различни условия, а температурите в тях са близки до замръзване. 

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак обвини Беларус в „промяна на тактиката“. Има данни, че по-малки групи мигранти са пренасочени към множество други точки по полско-беларуската граница, която де факто е източна граница на Европейския съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: