Американско семейство с осем деца създаде в дома си зона без технологии

Американско семейство с осем деца създаде в дома си зона без технологии Снимка: theepochtimes.com

Изпълнителният директор на софтуерна компания Бен Колинс и съпругата му, която е домакиня, решили да обособят в дома си място, където децата им да си говорят, да четат и да играят, без да са заобиколени от екрани и клавиатури

Преди години Колинс посетили със свои приятели Yale Club и останали очаровани от усещането, че се пренасят в една „отминала епоха” – с дрескод и без телефони, където хората се наслаждават на страхотна атмосфера – говорят, играят игри, пият по чаша, общуват в реална среда. Така се родила идеята да създадат и в дома си такъв оазис, разказва The Epoch Times. 

В обширната стая с камина няма телевизори, компютри, телефони или лаптопи, но „винаги има някой, който чете книга или вестник, свири на пиано, играе на някаква игра“. „Тук цялото семейство се събираме да се молим, да обсъждаме различни теми, тук посрещаме и приятели”, казва г-жа Колинс. Тя е убедена, че „безтехнологичната” зона им е помогнала да изградят „здрава семейна култура“, насърчаваща децата да четат, да играят и обсъждат неща заедно. А отсъствието на електроника ги стимулира да създават свои игри, което развива творческото им мислене. . 

Едно от предизвикателствата за семейството е използването на компютри в училището. „Взехме решение до гимназията да не използват компютър в ежедневното обучение и в подготовката на домашните и уведомихме учителите им. Бяхме приятно изненадани, че и те, и училищната администрация подкрепиха идеята“, доволни са семейство Колинс.

Достъпът до социални медии също е силно ограничен в дома им, дори за родителите, а децата получават смартфон, когато получат и шофьорска книжка, „Така им дадохме възможност да бъдат просто деца – да излизат с приятели, да се разхождат или да майсторят нещо”, обяснява г-жа Колинс. Според нея съвременното общество е обсебено от идеята да осигури на децата си безопасност, като ограничи игрите им на открито – например, да се катерят по дърветата или да ходят до близката река. 

„А всяко дете днес има смартфон, който всъщност е най-големият източник на опасности, позволявайки неконтролирани връзки с възрастни „хищници” в мрежата. Просто изглежда приемаме нещата наолаки”, смята г-жа Колинс.

Насърчавайки традиционните дейности вместо използването на технологии, г-н и г-жа Колинс се радват на чудесни отношения с децата си, тъй като прекарват повече време заедно „в реалния живот, а не през фасадата на екраните“. Техният експеримент има последователи, както се вижда от блога, който г-жа Колинс води в определени часове от деня, съветвайки заинтересуваните как да създадат в дома си място, „свободно от технологии”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: