Другата война: откриха в Германия 161 принудително депортирани украински деца

Другата война: откриха в Германия 161 принудително депортирани украински деца Снимка: theins.ru

Операцията е организирана съвместно от украинската и германската полиция

Нито една от двете страни не разкри подробности, нито как точно украинските деца са попаднали на германска територия, пише theins.ru. В разговор с шефа на германската криминална полиция Холгер Мюнг украинският му колега Иван Виховски каза, че разчита на помощта на ЕС, Европол и специалните трибунали на Международния наказателен съд да изправят руските военопрестъпници пред съда в Украйна или в коя да е друга европейска страна. 

През март миналата година Международният наказателен съд обяви принудителното депортиране на украински деца за военно престъпление и издаде заповеди за арест на Владимир Путин и руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова. Но изглежда работата с децата от окупираните украински области е част от програмата на „специалната военна операция” на руския президент. 

Според разследване, публикувано през март в информационния сайт Meduza, руските власти активно разработват методи за „превъзпитаване“ на насилствено изолираните от страната им украински деца и тези в окупираните територии. Целта е формиране на руска идентичност, въз основа на руските ценности и традиции”. 

Авторите на „педагогическата” програма отбелязват, че с помощта на учители и социални работници украинските тийнейджъри трябва да се освободят от „деструктивна идеология“, която ги превръща в „потенциалани терористи”, готови да се противопоставят на руските власти, за да подкрепят близките си в Украйна. 

За да се следи стриктно „интеграцията” на украинските деца в окупираните региони, рускита власти са създали и специални центрове за тийнейджъри, които организират „патриотични” семинари и военни спортни събития с цел създаване на образ на „приятелска Русия“, 

В допълнение към тези усилия е планирано и цифрово проследяване на украинските деца в „новите” руски региони, чрез т. нар. „центрове за информационна сигурност”, От тах ще се наблюдава и анализира активността на децата в социалните мрежи, като за всяко дете ще се определя „коефициент на деструктивност“ и „коефициент на опозиция“. Според документите, така ще се идентифицират „активисти на съпротивата“ сред украинските тийнейджъри в окупираните територии.

На среща в началото на януари руският министър на образованието увери Владимир Путин, че в анексираните територии на Украйна се извършва „възпитателна работа“, тъй като „режимът на Киев” е изкривил съзнанието на децата. Просветният министър обеща на Путин "максимална интеграция” на украинските ученици в руската образователна система.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: