Пенсионирана преподавателка дари $ 1 милиард за безплатно обучение по медицина

Пенсионирана преподавателка дари $ 1 милиард за безплатно обучение по медицина Снимка: ustimetoday.com

Щедрият дарител е 93-годишната проф. д-р Рут Готесман, преподавала дълги години в Медицинския колеж „Алберт Айнщай” в Бронкс, Ню Йорк, съобщи New York Times

Във видео, публикувано в X/Twitter, д-р Готесман обяви: „Щастлива съм да споделя с вас, че от август тази година Медицинският колеж „Алберт Айнщайн“ ще бъде безплатен.

Като преподавателка в колежа тя разработва нови диагностични методи и лечения за деца със затруднения в обучението. Ръководила е и програма за ограмотяване на възрастни.

Дарението е сред най-големите, предоставяни някога на образователна институция в САЩ, съобщава Times. Други големи медии сравнявят жеста на дарителката с „капризите” на други милиардери като Илон Мъск, който „даде $ 44 милиарда, за да съсипе Twitter”, или Джеф Безос, който прекара „4 минути в космоса срещу $ 5 милиарда”.

Д-р Готесман разполага с наследството на съпруга си, който ѝ остави значителен портфейл от акции от Berkshire Hathaway, мултинационалният конгломерат на милиардера Уорън Бъфет. Пред Times д-р Готесман каза, че според желанието на съпруга ѝ, тя може да прави с акциите „каквото смята за правилно” – и веднага е разбрала какво - „да финансирам колежа „Айнщайн”, за да могат студентите да се обучават безплатно“.

Половината от последния випуск в колежа са нюйоркчани, 59% са жени и мнозинството са цветнокожи. Студентите в „Айнщайн” обаче завършват с по-големи дългове от възпитаниците на другите медицински университети в Ню Йорк. Пред Times д-р Готесман каза, че се надява дарението ѝ да отвори вратите на медицинския колеж и за онези, които преди не са могли да си го позволят.

Д-р Филип Озуа, президент и главен изпълнителен директор на Montefiore Einstein, който ръководи Einstein College и Montefiore Health System, написа в изявлението си: „Вярвам, че можем да променим историята на здравеопазването, като осъзнаем, че пътят е достъпното образование“. В световния топ-100 на най-добрите медицински университети, медицинският колеж „Алберт Айнщайн” заема 42-ро място.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: