Украинска звезда от филми за възрастни помага на войници, загубили крайниците си

Украинска звезда от филми за възрастни помага на войници, загубили крайниците си Снимка: ndtv.com

Филмите с Юлия Сенюк, по-известна с артистичното си име Джоузефин Джаксън, са събрали над 200 милиона гледания

Сега порнозвездата използва популярността си, за да събира средства за протези за украински войници с ампутирани крайници. „Искахме да насочим вниманието към проблема с рехабилитацията и мисля, че успях да привлека вниманието и даренията на повече хора”, казва Сенюк каза пред POLITICO.

Тя стана посланик на киевска клиника за рехабилитация на войници с тежка инвалидност. Сенюк се снима в две фотосесии с пациенти на клиниката, акцентирайки върху липсата на финансиране за протезиране. Тя обаче не се ограничава с набирането на средства, а продължава мисияти си

„Не съм рехабилитатор, просто идвам и говоря с тях, разсейвам ги, разказвам им анекдоти за моята професия”, казва Сенюк. Инициативата обаче привлича и критики. В Украйна производството на порнография е незаконно, затова Сенюк работи в чужбина. Социалните мрежи в страната я нападат заради „неморалната ѝ професия” и я обвиняват в „опит за PR с войниците“. 

Те обаче са на нейна страна. „Тя привлече вниманието към проблемите на тежко ранените и организира дарителска кампания. За съжаление, държавните програми не могат да осигурят добро протезиране“, казва пред POLITICO един от тях, загубил двете си ръце и крак в битката за Бахмут. Колкото до професията на Сенюк, той е ясен – „Това е медиен продукт и вие избирате дали да го консумирате или не. За мен Юлия е украинка и патриот”.

Десетки украински клиники и различни инициативи участват в рехабилитацията на военни и цивилни, загубили крайниците си в резултат на руската инвазия. Повечето разчитат на правителствени програми и дарения, но парите не са достатъчни. Според министъра на социалната политика Оксана Жолнович, Киев умишлено не разкрива броя на хората, нуждаещи се от протезиране. Пред украински медии тя настоя, че правителството може да покрие тези нужди и посочи, че тази година за целта са отпуснати около € 111 милиона.

По данни на Фондация Protez, около 59 000 украинци се нуждаят от протези на крайниците. Според украинския Център за рехабилитация, цената на една протеза варира от $ 46 000 до $ 90 000. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: