От 1 февруари 2024 г. всички деца до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт

От 1 февруари 2024 г. всички деца до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт

Държавата вече ще субсидира и три, вместо две дневни транспортни връзки между селищата в слабонаселените планински и гранични райони

Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Мярката влиза в сила от 1 февруари 2024 г. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на брифинг в Министерския съвет днес, след като правителството прие промени в нормативната уредба, която регламентира субсидиите и компенсациите в обществения транспорт. 

Децата до 7 години ще продължат да пътуват безплатно по междуселищния автомобилен транспорт, а от 7 до 14 години ще ползват 50% намаление по междуселищния автомобилен транспорт, обясни министърът. Той уточни, че досега това е важало за децата от 7 до 10 години.

С приетите промени от държавния бюджет ще се осигурява 50% от намалението от редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии. Досега намаленията бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуване. 

Друга важна промяна е, че държавата вече ще субсидира три1 вместо две дневни транспортни връзки между селищата в слабонаселените планински и гранични райони. “Почти 330 млн. са отпуснатите от държавния бюджет средства за обществения транспорт през 2024 г.”, заяви министърът. От тях 141,4 млн. лв. са за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лв. са за субсидиране на градския и междуселищния автомобилен транспорт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: