Атина въвежда контрол върху НПО

Атина въвежда контрол върху НПО Снимка: pixabay

Гръцкото правителство въведе контрол върху дейността на неправителствените организации (НПО), работещи с мигранти. Новият закон, приет през февруари тази година, влезе в сила.

НПО, които помагат на търсещите убежище, сега са длъжни да се регистрират в Министерството на миграцията. Те също така трябва да бъдат сертифицирани, ако искат да получат държавни или европейски средства. Без регистрация и сертифициране няма да им бъде позволено да работят с мигранти.

Привържениците на новия закон казват, че той ще помогне да се осигури прозрачност и отчетност на НПО, както и да се избегнат случаи на паразитизъм, контрабанда на мигранти и пране на пари.

„Предишното правителство даде „карт бланш" на неправителствените организации, финансирани от Европа. През това време бяха наети хиляди служители. Предишното правителство всъщност приватизира управлението на проблема с имиграцията. Сега ние възвръщаме контрола и международния си авторитет", заяви министърът на миграцията Нотис Митарачи.

Правозащитниците обаче твърдят, че приетият закон установява допълнителни дискриминационни условия и всъщност не позволява на новите НПО да се регистрират, тъй като те са длъжни да представят финансови отчети за две години. Освен това Министерството на миграцията има право да откаже регистрация, дори ако са изпълнени всички изисквания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: