Да „обуем“ надежда: Стартира кампания „Пантофки за украински деца“

Да „обуем“ надежда: Стартира кампания „Пантофки за украински деца“

Украински деца търсят пантофки, за да се чувстват „вкъщи“

От НЧ „Читалище.то“ организират дарителска кампания за набиране на средства, с които да се закупят и дарят 50 чифта детски пантофки за нуждите на децата на украински бежанци. Те ще помогнат на СУОБ „Мати Украйна“. За целта ще са необходими 650 лева според офертата, дадена от български производител.

По данни от края на месец март, България е посрещнала над 130 000 украински бежанци. В страната са се установили 59 600 души, а 22 000 от тях са деца. Голяма част не са успели да вземат със себе си дори неща от първа необходимост и пристигат с много малко багаж. 

В София има няколко хуманитарни центъра, където семействата могат да получат храна, продукти за лична хигиена, дрехи. Един от тези центрове се намира на ул. „Царибродска“ № 136-142 и се ръководи от СУОБ „Мати Украйна“ – организация на украинската диаспора в България, която от първия ден на войната събира и разпределя помощи както за бежанците, потърсили убежище у нас, така и за населението на районите в Украйна, засегнати от военните действия.

Едни от най-търсените неща се оказват детските пантофки. За съжаление, центърът рядко получава дарения точно от този артикул.

„Понякога една малка подробност от големия разказ за трагедията на войната остава задълго в съзнанието ти и не ти дава мира. Г-жа Олена Коцева от „Мати Украйна“ разказа в едно интервю, че когато семейства посещават хуманитарния център, всички деца търсят пантофки, защото ги свързват с „вкъщи“. 

„Това особено ме впечатли и трогна. Помислих си как с общи усилия можем да закупим повече такива обувки. Споделих с колегите ми от Настоятелството, които веднага прегърнаха идеята да осигурим топлина и уют за крачетата на децата, избягали от ужаса на войната, за да се почувстват малко повече „у дома“ в България“, споделя Милена Златарова, председател на Настоятелството на НЧ „Читалище.то“.

Кампанията ще продължи до 30 април. Можете да участвате, като направите дарение по банков път или през Paypal.  След приключване на кампанията настоятелството ще представи публичен отчет за събраните средства и снимки, с които ще удостовери закупуването и предаването на пантофките.

 

Данни за дарения:

По сметка в УниКредит Булбанк:

Получател: НЧ „Читалище.то“

BG85UNCR70001522207124

Основание: дарение за пантофки за украински деца

PayPalpaypal.me/chitalishteto

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: