Екологично: В Швеция ще открият най-големия завод за водородна стомана

Екологично: В Швеция ще открият най-големия завод за водородна стомана Снимка: lifeglobe.net

Очаква се към 2030 г. заводът да произвежда годишно 5 млн. тона висококачествена стомана с нулеви въглеродни емисии

На производството на стомана се падат около 8% от глобалните въглеродни емисии годишно, но производството, основано на водород, дава възможност процесът да стане напълно екологичен, пише руският интернет портал lifeglobe.net.

През 2020 г. в света са произведени 1864 милиона тона стомана и тъй като около 75% от енергията, използвана за производството на стомана, се добива от въглища, всеки тон произведена стомана изхвърля в атмосферата около 1,9 тона въглероден диоксид. В момента светът не може без този вездесъщ метал, но ежегодно на производството на стомана се падат 7 - 8% от глобалните въглеродни емисии. Ето защо една от важните цели сега са усилията за декарбонизация и това е една от ключовите области, в които водородът може да се превърне в конкурентна алтернатива в течение на десетилетия.

В типичното производство доменните или електродъговите пещи смесват желязна руда и варовик с кокс (въглища, които се изгарят при високи температури, за да се отстранят примесите), за да се получи стомана. Но коксът може да се замени с водород, в резултат на което в процеса не се отделя нищо друго освен вода, а водородът също така може да се използва за захранване на дъговите пещи, което напълно изключва изхвърляне в атмосферата на вредни вещества.

Всеки голям производител на стомана в света обмисля нещо подобно, за да намали емисиите си. Има много стимули за използване на екологично чиста стомана за последващи клиенти, каквито например са производителите на автомобили. Новото предприятие в Северна Швеция е оглавено от сегашния главен изпълнителен директор на Scania и съвсем скоро (2024 г.) такава стомана ще започне да постъпва на пазара.

Заводът H2 Green Steel (H2GS) разполага с бюджет от около 3 милиарда щатски долара. Предприятието ще използва водород, произведен от възобновяеми енергийни източници в шведския регион Боден Лулео. Очаква се, че към 2030 г. H2GS ще произвежда годишно пет милиона тона висококачествена стомана с нулеви емисии

Новият проект в Шнеция е още един обнадеждаващ знак за повишаване интереса на големите инвеститори към декарбонизационните инициативи, които обикновено са свързани с по-голям риск и по-бавна възвръщаемост на инвестициите.

Но като всички инициативи, базирани на водород, проектът H2GS ще се нуждае от драстично намаляване на цените на зеления водород, за да реализира пълния си потенциал. По-голямата част от произвеждания днес водород е сив или мръсен, често с използването на изкопаеми горива, такива като природен газ или въглища.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: