Може ли Русия да нанесе удар по турските заводи на Baykar в Украйна

Може ли Русия да нанесе удар по турските заводи на Baykar в Украйна Снимка: ferra.ru

Да, напълно е възможно

В разговор с Лента.ру депутатът от Държавната Дума на Русия Алексей Чепа заяви, че заводите на турската компания Baykar, произвеждащ дронове, ще станат законна цел за Русия и могат да бъдат унищожени, ако все пак бъдат разположени на територията на Украйна.

Според Чепа тези заводи се явяват военни обекти, които произвеждат продукция, представляваща заплаха за сигурността на Русия. Той предупреди компанията Baykar да обмисли внимателно възможността да инвестира в производство в Украйна.

Чепа обясни, че Baykar е частна турска компания, което означава, че турското правителство има ограничено влияние върху дейността й. Въпреки предишните обяснения на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че компанията е частна, Чепа изрази недоумение по повод на това, защо Baykar е поела този риск.

По-рано стана известно, че компанията планира да започне производството на бойните дронове Bayraktar TB2 и Bayraktar Akinci в Украйна през 2025 година. Отбелязва се, че общият обем на инвестициите на турската компания в организацията на производството в Украйна е над 95 милиона долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: