Къде са най-замърсяващите въглищни електроцентрали в Европа

Къде са най-замърсяващите въглищни електроцентрали в Европа Снимка: eos.org

Дялът им във вредните емисии от енергийния сктор на ЕС е не по-малко от 60%

Основавайки се на доклад на мозъчния тръст Ember, Euronews посочва, че десетте най-големи източника на емисии на въглероден диоксид в Европа миналата година са били електроцентрали, работещи с въглища. Схемата за търговия с емисии на ЕС (EU-CMEA), която регистрира замърсяването с парникови газове, посочва, че тези съоръжения са произвели 13% от общите парникови емисии на ЕС.  

Многократните нарушители в топ 10 са почти едни и същи всяка година през последното десетилетие. Списъкът оглавява Германия, основно с въглищната ТЕЦ на RWE Neurat, следвана от Полша с електроцентралата PGE в Белхатов и Чехия, която заема третото място с компанията си EPH, управяваща и въглищната централа Boxberg в Германия.

RWE, PGE и EPH са отделили почти толкова въглероден диоксид, колкото целия италиански енергиен сектор през 2022 г. Заедно те представляват 30% от емисиите в енергийния сектор на ЕС, като по-голямата част от техния принос идва от електроцентрали на лигнитни въглища.

България също е в топ 10 на „рецидивистите”, като управляваната от БЕХ лигнитна електроцентрала Марица Изток 2 е класирана на 10-то място.

Макар въглищата все още да доминират в емисиите на ЕС, през 2022 г., дялът им във вредните емисии е с 40% по-нисък, отколкото преди десет години. Въпреки опасенията, че Европа може да се върне към енергията от въглища заради глобалната газова криза, растежът на емисиите остава ограничен, като се покачи се миналата година само с 6% в сравнение с 2021 г., задържайки се значително под нивата от 2019 г.

Германия и Полша също ограничават използването на въглища за производство на електроенергия, като Германия се движи по-бързо. През последното дсетилетие страната намали емисиите си от въглищни електроцентрали с 37% и планира до 2030 г. постепенно да се откаже от въглищата. Полша все още не си е определила такъв срок, като през последното десетилетие е намалила вредните си емисии си с 12 %.

Ember

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: