Еколози се усъмниха в ползите от засаждането на дървета в борбата с въглеродните емисии

Еколози се усъмниха в ползите от засаждането на дървета в борбата с въглеродните емисии Снимка: pixabay.com

TEV: плантациите от дървета с цел компенсиране на парниковите емисии застрашават природата

Международен екип от учени от Великобритания и Южна Африка изследва ефектаот компенсирането на въглеродните емисии чрез създаване на плантации на дървета.

Според тях този метод за борба с изменението на климата не е много ефективен и представлява заплаха за местните екосистеми. Изследването е публикувано в научното списание Trends in Ecology and Evolution (TEV).

Често се предполага, че засаждането на дървета за улавяне на въглерода от въздуха е от полза за биологичното разнообразие и увеличава социално-икономическите ползи, но авторите на изследването твърдят, че това обикновено не е така.

Тропическите екосистеми имат високо биоразнообразие и осигуряват множество екосистемни преимущества, като например поддържане на качеството на водата, здравето на почвата и опрашването на растенията.

За сравнение, насажденията за улавяне на въглерод обикновено са монокултури в тях в световен мащаб доминират само пет вида дървета — тик, секвоя, кедър, голяма гревилея и черна акация, които се отглеждат за дървен материал и целулоза.

Въпреки че тези насаждения могат да бъдат икономически ценни, те обикновено поддържат по-ниски нива на биологично разнообразие. Например в бразилската савана Серадо увеличаването на дървесната покривка с 40% е намалило разнообразието от растения и мравки с около 30%.

Плантациите също така могат директно да разрушат екосистемите чрез намаляване на речния поток, изчерпване на подпочвените води и закисляването на почвите, твърдят изследователите.

В доклада също така се казва, че борбата с емисиитее единствено чрез засаждане на нови дървета ще изисква използването на колосални територии. За да се компенсира годишната парникова емисия на човечеството, ще е необходимо да се покрие изцяло с гори пространство, сравнимо с общата площ на Русия, Китай, САЩ и Великобритания.

Според учените, за решаване е на проблема е необходимо съсредоточаване на усилията върху опазването на непокътнатите екосистеми, такива като тропически пасища и савани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: