Швеция размени с Иран двама свои граждани срещу осъден ирански военопрестъпник (обзор)

Швеция размени с Иран двама свои граждани срещу осъден ирански военопрестъпник (обзор) Снимка: Euronews

Иран освободи европейския дипломат Йохан Флодерус и шведския гражданин от ирански произход Саид Азизи, получавайки в замяна Хамид Нури – ирански гражданин, осъден през 2022 г. в Стокхолм на доживотен завор заради участието му в масовите екзекуции през 1988 г. в Ислямската република

Както припомня Euronews, кланетата белязаха края на дългата война между Иран и Ирак, постигнат с посредничеството на ООН. Според международни правозащитници, жертви на масовите кланета са около 5 000 души. Иран никога не е признавал напълно екзекуциите, очевидно извършени по заповед на тогавашния върховен лидер Рухола Хомейни.

Освободеният вчера шведски гражданин Йохан Флодерус е работил за Европейската служба за външна дейност. Арестуван е през април 2022 г. на летището в Техеран, присъединявайки се към редицата чужденци или лица с двойно гражданство, които Ислямската република използва като пионки в преговорите със Запада.

Подобен е случаят на Азизи, който е с двойно ирано-шведско гражданство. През феврураи той е осъден на пет години затвор по обвинения в „събрание и тайно споразумение срещу националната сигурност“ на Иран. Правозащитници казват, че Саид Азизи страда от онкологично заболяване. 

Двамата освободени бяха посрещнати на летището в шведската столица от семействата си, в присъствието на шведския премиер Улф Кристерсон и външния министър Тобиас Билстрьом.

Иран посрещна Нури с венци цветя, а той оповести в социалните мрежи, че е Аллах го е освободил. Иранска дисидентска група разкритикува размяната, посочвайки, че „това ще насърчи религиозния фашизъм да засили тероризма, вземането на заложници и изнудването“.

Размяната обаче не включи най-дълго задържания шведско-ирански гражданин Ахмадреза Джалали, експерт по медицина при бедствия, арестуван през 2016 г. Джалали е изправен пред възможна екзекуция, след като през 2017 г. беше осъден от Революционния съд на Иран по обвинения в „корумпиране на Земята“.

Както сподели шведският премиер, настоящата операция по размяната е наложила „трудни решения”. Същевременно първият дипломат на ЕС Жозеп Борел написа в Х, че и други граждани на ЕС са „задържани произволно в Иран” и увери, че европейските институции продължават да работят за освобождаването им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: