И с халба бира можем да се борим с климатичните промени

И с халба бира можем да се борим с климатичните промени Снимка: praguemorning.cz

Но опаковането и транспортирането на златистата пенлива напитка заемат 70% от вредното ѝ въздействие върху природата

Тогава? Както съобщава Euronews, пивоварната Neuzelle в Германия предлага революционно решение. „Искаме да станем първата устойчива пивоварна в света“, казва собственикът ѝ Стефан Фриче, макар че „собствената домашна пивоварна”, която предлага на всеки любител на бирата, не включва именно варене.  Изобретението му е бирен прах, който разбъркваме в чаша вода с обикновена бъркалка, за да получим характерната пенлива „яка”, плюс златистия цвят и горчиво-свежия вкус.

Според Фриче, неговата „бира на прах” е преди всичко по-устойчив и по-рентабилен продукт, като транспортът му например е с 90% по-евтин от превоза на традиционните опаковки бира. Освен това, под формата на прах, лабораторното производство е много по-бързо от  традиционното варене на бирата, което продължава средно около два месеца

Засега бирата на прах е само в безалкохолен вариант и "без мехурчета" – но алкохолната версия и газирането се разработват, казва Фриче, представяйки изобретението си в своята пивоварна пред AFP.

Той вече е изчислил, че няколкостотин милиона души по света предпочитат безалкохолните напитки, затова е започнал с „трезвия” вариант на пивото и смята, че може да разчита на добър пазар в Африка и Азия, тъй като праховата му бира се транспортира много по-лесно и по-евтино на дълги разстояния. 

Но причината да се насочи към експорт не е само очакваното търсене на тези пазари. Продуктът му вероятно няма „да мине” гладко у дома в Германия, която има 500-годишен закон за чистотата на бирата, известен като „Reinheitsgebot“, който безусловно определя състава ѝ - малц, хмел, мая и вода.

Не е ясно дори дали продуктът може да се продава като бира при строгите правила. Фриче отказва да разкрие рецептата си, но твърди, че изобретението му е необходимо в свят, който се нуждае от устойчиви решения.

Бирата на прах е „хубава иновация, но нито ще застраши, нито дори ще е предизвикателство за нашите традиционни пивоварни“, коментира Бенедикт Майер от Асоциацията на баварските частни пивоварни.

Но много от големите мега-пивоварни вече транспортират бира като гел-концентрат, който се разрежда с вода в приемащата страна. Въпреки че това е страхотна стъпка към намаляване на емисиите от транспорта, прахообразният формат има още по-голям потенциал. Провокативни гласове обаче казват, че бирата на прах може да повиши търсенето на определени марки бутилирана вода – защото няма добра бира, без хубава (прясна) вода.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: