Льовен, градът без коли в центъра

Льовен, градът без коли в центъра Снимка: visitleuven.be

В старинния белгийски град живеят хора от 171 националности, обединени днес от идеята за зелено бъдеще.

През 2020 г. Льовен печели наградата „Европейска столица на иновациите”, придружена с € 1 милион и ги инвестира в зелено развитие, разработвайки своята „Пътна карта към въглеродна неутралност Льовен 2030”. 

Началото е положено през 2013 г., когато в града, известен най-вече като родно място на „Стела Артоа”, се заражда зелено движение, при това – без демонстрации и кухи лозунги, а с конкретно поети обещания, като всеки един от 600-те члена на движението -местни компании, организации, университетът KU Leuven, градския съвет и много граждани - се подписва под своите задължения. . 

Планът им вклюва 12 стъпки, в това число преоборудване (отопление и изолация) на 1000 жилища годишно, мащабно инвестиране и преход към слънчева енергия и озеленяване на огромни участъци бетон. Членове на борда на „Льовен 2030” са и организации, подпомагащи гражданите с ниски доходи, както и компании, които строят и менажират социални жилища. Те са гарант, че всички социални кръгове ще имат еднакъв достъп до предвидените ресурси, подчертава Euronews. 

Кметът Мохамед Ридуани още в първите дни след избора си през 2019 г. се изправи пред предизвикателоството Covid-19. Днес обаче мисли, че пандемията и последвалата глобална криза всъщност са насърчили зелената политика на Льовен. Първата стъпка е преустройство на движението в града, което затваря центъра за автомобили, създавайки редица преимущества за велосипедистите.

Реакциите на гражданите са положителни, не закъсняват и резултатите – European Best Destinations (EBD) и EDEN Network определиха града за една от най-добрите европейски дестинации за 2022 г., придружавайки решението си със суперлативи като „белгийското чудо”.

Важно участие в програмата имат 51 000 студенти, които се обучават в KU Leuven, създаден през 1425 г. Те са сериозен контингент от велосипедистите, които наредиха велотранспорта пред обществения и автомобилния, който остава на трето място. За 4 години колоездачите са се увеличили с 40%, а кметството се стреми към намаляване на автомобилтия транспорт с още 20% и ограничаване на скоростта до 30 км/ч не само по главните артерии, но и по малките улици. 

Тези решения вече имат резултата си не само в чистотата на въздуха, но и в приятния шумов фон на града, в който отсъства рева на двигателите. Инициативата върна и много позабравени традиции – все повече деца ходят сами на училище с велосипедите си, тъй като родителите вече са спокойни, че автомобилният трафик не ги заплашва.

Ако все пак трябва да използвате автомобил, предпочитаният начин е споделения автотранспорт – Льовен е градът № 1 на Белгия и в това отношение. Разработена е и програмата за инвестиции в слънчева енергия и рециклирането на всевъзможни суровини, включително бетон.

Освен в инфраструктура, екологична мобилност и алтернативна енергия, в Льовен можете за инвестирате и в новата градска ферма, създадена в една част на крайградския Park Abbey, зелен оазис от XIII век. Тук и в още няколко околни ферми, всеки гражданин, който желае, може да наеме малък терен и да отглежда на него зеленчуци, както и да се снабдява с екологично чисто месо и мляко от местни производители.

Така старинният Льовен се превръща в „зелен авангард” сред градовете на Европа, залагайки на културното наследство, но с поглед в бъдещето. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: