Защо хората не могат просто да засадят много дървета, за да изчистят въздуха

Защо хората не могат просто да засадят много дървета, за да изчистят въздуха Снимка: earth-chronicles.ru

Годишно се изсичат 15 милиарда дървета, а се засаждат само 5 милиарда

Ако човечеството иска да постигне целите, посочени в Парижкото споразумение, свързано с климата, то до средата на този век хората трябва да се избавят от милиарди тонове въглероден диоксид. В бъдеще ще се наложи да се унищожава още повече CO2, при това ежегодно.

В света съществуват компании, които се борят с излишния въглероден диоксид в атмосферата. Пример за такава организация е Carbfix. Служителите й откриват СО2, впръскват го в земята и го превръщат в камък

Подобни компании съществуват именно защото дърветата всъщност не могат да помогнат за решаването на проблема с изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата. Работата е в това, че в света никога няма да може да се засадят толкова много дървета наведнъж, за да се избавим от тези количества СО2, които вече са в атмосферата. 

Но дори и хипотетично да е възможно да се засади такова огромно количество дървета, има и други проблеми, които възпрепятстват осъществяването на тази идея. Например - изсичането на горите. Изследователи са установили, че годишно се изсичат 15 милиарда дървета, а се засаждат само 5 милиарда

Затова някои експерти смятат, че за да се повлияе на изменението на климата, първо трябва да се засадят един трилион дървета и след това да се изчака, докато те напълно пораснат. Но дори трилион дървета ще могат да "преработят" максимум 1012 милиарда тона въглероден диоксид, което е само една трета от всички емисии.

Друг проблем е възникването на засушавания и повишаване на възприемчивостта на дърветата към гибел или повреждания. Всичко това е предизвикано от глобалното затопляне и може да попречи на растенията да поглъщат въглерод. Проучване на Frontiers in Forest and Global Change показва, че горите, които са засегнати от насекоми и болести, улавят съответно 69 и 28 % по-малко въглероден диоксид.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: