И Сингапур ще строи екоград

И Сингапур ще строи екоград Снимка: Courtesy The Housing & Development Board

Природозащитниците се надяват проектът да предложи възможност за намаляване на въглеродните емисии в града-държава

Екоградът Тенга ще бъде новото 24-то селище, построено от правителството на Сингапур след Втората световна война, съобщава CNN. Той обаче е първият с централизирано охлаждане, автоматизирано събиране на боклук и градски център без автомобили. Природозащитниците се надяват проектът да предложи възможност за намаляване на въглеродните емисии в града-държава в Югоизточна Азия. 

Над 80% от жителите на страната живеят в обществени жилища. В Тенга (малайската дума за „среден“) се предвижда да бъдат построени 42 000 жилища, като над 70% от тях ще бъдат предоставени за дългосрочен наем. Държавният ангажимент за устойчив градски дизайн може да има огромни последици, отбелязва CNN, още повече предвид факта, че Сингапур е тропическа страна, в която удобството и климатикът са начин на живот. 

Проектантите работят с компютърно моделиране, за да използват максимално ефективно вятърните потоци и слънчевата енергия. Боклукът ще се съхранява централно, като монитори ще сигнализират кога трябва да събира. Всички жители ще имат достъп до приложение, което позволява да се следят потреблението на енергия и вода. Цифрови дисплеи във всеки блок ще информират обитателите за колективното им въздействие върху околната среда, предвиждат плановете.  

Проектът е съвсем нов за градостроителите, застъпващи принципите на екологичния дизайн и "интелигентната" технология, според Chong Fook Loong, директор на групата за изследвания и планиране в Сингапурския съвет по жилищно строителство. "Когато планирахме пътната мрежа, предвидихме бъдеще, в което автономните и самоуправляващите се превозни средства ще бъдат реалност", казва той, обяснявайки, че пътищата, паркингите и комуналните услуги са изтласкани под центъра на града. Проектът предвижда трафикът да е изцяло под земята, а надземното ниво да е напълно свободно за пешеходци и колоездачи.  

Площадката от 700 хектара, на която ще бъде построен Тенга, през последните години е била покрита с обширна вторична гора. Използвана е като фабрика за тухли, а по-късно - като полигон за военно обучение. Предвижда се през центъра на бъдещия екоград да бъде поддържан екологичен "коридор" с широчина 328 фута, който ще осигури безопасно преминаване към дивата природа и ще свърже водосборния басейн от едната страна с природния резерват от другата. 

Bъпpeĸи, чe страната e cъc cpaвнитeлнo мaлĸo нaceлeниe (пoд 6 милиoнa дyши), cпopeд Haциoнaлния ceĸpeтapиaт зa измeнeниe нa ĸлимaтa, eмиcиитe нa глaвa oт нaceлeниeтo в Cингaпyp ca пo-виcoĸи oт тeзи в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, Kитaй и Maлaйзия.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: