Журналистическо разследване: руски завод за ядрени оръжия продава изотопи на Швеция

Журналистическо разследване: руски завод за ядрени оръжия продава изотопи на Швеция Снимка: chernobyl-international.com

Според шведския новинарски сайт Expressen, търговията се осъществява чрез компании, свързани с Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ)

Възползайки се от факта, че ЕС не наложи санкции върху търговията на Русия с ядрени елементи, Швеция чрез посредник се е снабдявала с изотопи, произведени от руския държавен завод „Електрохимприбор“, който произвежда ядрени бойни глави и е част от веригата предприятия на „Росатом“.

Според руската митническа база данни, изотопите се доставят в Швеция от две спедиторски компании, собственост на шведско-молдавски гражданин който вече е разследван в Швеция за шпионаж и връзки с ГРУ, но след това е получил статут на свидетел. Вносител на изотопите е шведската Neonest AB, собственост на руснак с шведско гражданство. Компанията открито търгува с изотопи чрез англоезичния си сайт, без да посочва произхода им. 

Швеция е една от малкото страни в света, която получава изключително ценни изотопи за научни изследвания и медицински цели. Разследването установи, че в случая става дума за проект на шведското правителство, наречен Big Science Sweden, който се финансира от шведските власти и Шведския съвет за научни изследвания.

Собственикът на Neonest Пьотр Василиев, потвърди пред Expressen, че изотопите идват от „Електрохимприбор”, но отрече да е знаел, че руският завод произвежда ядрени оръжия. „Ние доставяме продукти за медицинска употреба на 80% от нашите клиенти. Ако спрем да го правим, ще бъдат засегнати хора в Европа и САЩ, които чакат по-добро онкологично или сърдечносъдово лечение”, казва Василиев.

През май и юни тази година Швеция е платила за изотопи над 5,5 милиона шведски крони, а през 2022 г. оборотът на Neonest е скочил почти тройно, достигайки до 12.25 милиона шведски крони.

Според д-р Адам Викстрьом, бизнес мениджър и ръководител на проекти в Big Science Sweden, от 2021 г. не са обсъждани сделки с Neonest, макар че компанията предлага уникални продукти и не съм имал причина да я смятам за странна или сенчеста”.

Ръководителят на Big Science Sweden Катарина Салберг казва, че при подбора на партньори разглеждат тяхната компетентност и капацитет, но не и подизпълнителите им. От правителствената научна програма не се  интересуват и как точно дадена компания има достъп до изотопи. 

„Приемаме го много сериозно и ще разговаряме за ситуацията, но е ясно едно: по никакъв начин, макар и косвено, не бива да подкрепяме руското производство на ядрени оръжия”, казва Катарина Салберг. Въпросът ще разгледат и други участници в Big Science Sweden като Стокхолмския университет и Karolinska Institutet, които работят по проекта Stockholm material hub.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: