Какво ще оставят в наследство на потомците си 8-те милиарда земни жители

Какво ще оставят в наследство на потомците си 8-те милиарда земни жители Снимка: piqsels.com

Според прогнози до 2100 г. населението на планетата може да достигне 9 милиарда, а може и да надхвърли 12 милиарда

Достигнахме границата от 8 милиарда души и растът на световното население, според прогнозите на демографите, няма да спре скоро. В какво състояние ще оставим планетата на нашите потомци?

Концентрацията на парникови газове в света продължава да нараства, а емисиите, свързани с изкопаемите горива, вече надвишават нивата отпреди коронавирусната пандемия. 

Професорът по демография Рая Муштарак обръща внимание на факта, че емисиите на парникови газове са свързани, наред с други неща, с нивото на доходите на населението.

"10% от най-богатите хора по отношение на нетното богатство всъщност са отговорни за 50% от емисиите на парникови газове. На планетата има само 770 милиона такива хора. При това най-бедната част от човечеството, а това са около 4 милиарда, отделят в атмосферата едва 12% от парниковите газове".

       Рая Мутарак, експерт

Учените подчертават, че на изменението на климата и преди всичко на глобалното затопляне влияят дейността на човека и неговото поведение. Що се отнася до емисиите на парникови газове, някои страни имат по-голяма отговорност от други.

Промените на климата засягат предимно по-слабо развитите страни. Финансовите им възможности не позволяват самостоятелно да се справят с последиците от наводнения, суши и други природни катаклизми.

Междуправителствена експертна група прогнозира, че до 2050 г. около 3% от населението на Земята ще бъде принудено да напусне домовете си поради изменението на климата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: