Унгарската опозиция: Орбан поставя Унгария в унизително положение

Унгарската опозиция: Орбан поставя Унгария в унизително положение Снимка: budapestbeacon.com

Унгарският премиер отново подхрани егото си, след като партията му остави без кворум парламентарното гласуване на членството на Швеция в НАТО

По този начин депутатите от партията ФИДЕС продължиха 18-месечното блокиране на кандидатурата на скандинавската държава, започнало през юли 2022 г., припомня Euronews. Според тях, причината е, че шведски политици са изрекли „откровени лъжи“ за състоянието на демокрацията в Унгария.

На вчерашната извънредна парламентарна сесия шест опозиционни партии се обявиха за гласуването, но отсъствието на депутатите от ФИДЕС провали опита парламентарната процедура да влезе в дневния ред. 

Според Агнес Вадаи, депутат от партията Либерална демократична коалиция, правителството на Орбан няма никаква причина” да блокира членството на Швеция в НАТО. Тя посочи, че „себичното и ирационално” решение на Орбан да избегне провеждането на парламентарно гласуване „е поставило Унгария в много унизително положение“. 

Унгарски официални лица казват, че ФИДЕС няма да подкрепят провеждането на гласуване, докато шведският премиер Улф Кристерсон не приеме поканата на Орбан да посети Будапеща, за да преговаря по въпроса. От своя страна Кристерсон заяви, че ще направи пътуването, но само след като Унгария одобри членството на страната му в НАТО.

Във вчерашно изявление от ФИДЕС оповестиха, че гласуването може да стане и по време на редовна парламентарна сесия, „но очакваме шведският премиер първо да посети Унгария – ако това е важен въпрос за шведите“.

Унгария е последната от 31-те страни членки на военния съюз, която трябва да одобри присъединяването на Швеция към НАТО, след като турският парламент направи това през януари. Миналия месец Виктор Орбан увери генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че ще призове партията му да ратифицира кандидатурата „при първа възможност“ – но изглежда отново има условия, превръщайки страната си в бариера пред решенията на ЕС и НАТО. 

Унгарският парламент трябва да се събере отново на 26 февруари, но няма гаранция, че партията на Орбан ще се ангажира с бързо одобрение на шведската кандидатура за членство в Северноатлантическия алианс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: