Климатични активисти решиха да се разпишат върху самолета на Тейлър Суифт

Климатични активисти решиха да се разпишат върху самолета на Тейлър Суифт Снимка: autoevolution.com

Акцията е втори протест за седмицата на групата Just Stop Oil („Просто спрете петрола”), след оцветяването на част от Стоунхендж в оранжево

Смятайки, че атакуват самолета на Тейлър Суифт на летището в Лондон, климатичните активисти обагрили джета също в оранжево, съобщават британски медии. За деянието са арестувани двама климатични активисти, които са прерязали оградата на летището, за да достигнат до група частни самолети и да ги изпръскат с боя, използвайки пожарогасител, както показва видео, публикувано от Just Stop Oil в  Х/Twitter.

Клипът е придружен и от текст, който изяснява, че Just Stop Oil изискват „спешно споразумение за спиране на изкопаемите горива до 2030 г.”. Частният джет на Тейлър Суифт очевидно е бил конкретна цел на нападателите, след като списък от 2022 г. на британската фирма за устойчив маркетинг Yard я определи като най-лошият нарушител с въглеродни емисии” сред знаменитостите.

Според Yard, през 2022 г. джетът на поп-звездата е осъществил 170 полета, отделяйки над 8 293 тона въглероден диоксид, т.е., близо 1185 пъти повече от средния жител на планетата. 

Оказва се обаче, че „набеденият” самолет не е на Тейлър Суифт, както твърдят и летищните власти. Така че в крайна сметка жертва на сбърканата оранжева акция е станал друг „случаен” притежател на частен джет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: