Растенията на Земята могат да ни спасят от климатична гибел

Растенията на Земята могат да ни спасят от климатична гибел

Ролята им е недооценена - открита е скрита способност да поглъщат CO2

В растенията откриха скритата способност да абсорбират CO2. Ново изследване показва, че растенията на Земята могат да играят по-значителна роля в поглъщането на CO2 от атмосферата, отколкото се смяташе досега. 

Работата, публикувана в списание Science Advances, опровергава предишните прогнози и сочи, че реалистичното екологично моделиране показва увеличаване на поглъщането на въглерод от растенията.

Изследването, проведено под ръководството на Юрген Кнауер от Института по околна среда в Хоксбъри, подчертава важността на отчитането в климатичните модели на най-важните физиологични процеси, такива като вътрешната ефективност на листата, температурните корекции и разпределението на хранителните вещества.

Въпреки че това откритие дава надежда, експертите предупреждават да не се самоуспокояваме. Кнауер подчертава, че засаждането на дървета не е вълшебното решение на проблема и призовава за продължаване на усилията за намаляване на въглеродните емисии.

Изследването позволява да се предположи, че природните решения, като повторно залесяване и възстановяване на горите, биха могли да окажат по-значително и дълготрайно въздействие върху смекчаване на изменението на климата, отколкото се смяташе досега.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: