Гутериш стартира глобален регистър на източниците на парникови газове

Гутериш стартира глобален регистър на източниците на парникови газове

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на Конференцията на ООН за изменението на климата (COP27) стартира Глобален регистър на най-големите източници на парникови газове в света, който ще проследява емисиите в реално време

Инициативата е стартирана от коалицията с нестопанска цел TRACE, ръководена от бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор. Коалицията включва специалисти по изкуствен интелект, специалисти по данни.

Точните и подробни данни за емисиите са от съществено значение. Много значими източници на парникови газове не са достъпни за проследяване в реално време. Инициативи като TRACE поставят началото на нова ера на радикална прозрачност в проследяването на емисиите чрез предоставяне на независими данни за емисиите, базирани единствено на пряко наблюдение от дейности, причиняващи емисии на парникови газове“, заяви Гутериш.

Според него тази инициатива ще направи по-трудно избягването на задълженията за намаляване на емисиите. Генералният секретар на ООН отбеляза, че вече има някои данни от тази система, според които мащабът на емисиите от нефтения и газовия сектор е "удивителен".

Данните на TRACE показват, че поради факта, че някои предоставят непълна информация за изтичане на метан, изгаряне на газ и други дейности, свързани с производството на нефт и газ, емисиите (от производството – ред.) са много по-високи от докладваните по-рано“, коментира Гутериш .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: