Intel ще строи заводи в Германия и Израел

Intel ще строи заводи в Германия и Израел

Intel обяви, че инвестира повече от 33 милиарда долара за изграждане на голямо производствено съоръжение в Магдебург, Германия

За него германското правителство ще отпусне субсидия от 11 милиарда долара.

    В Германия ще бъдат изградени две фабрики, първата от които ще започне работа в рамките на 4-5 години и ще произвежда чипове по технологията на ангстрьомно ниво.

    Intel също така ще построи нова фабрика за полупроводници на стойност 25 милиарда долара в Кирят Гат, Израел. Производството по него ще започне през 2027 г.

    Миналата седмица стана известно, че още един нов завод на Intel ще бъде построен в Полша. Той ще работи до 2027 г. и ще се занимава с тестване и опаковане на процесори. Компанията ще похарчи за него 4,6 милиарда долара.

    В същото време Intel продължава да разширява производството на полупроводници в Ирландия, планира изграждането на изследователски център във Франция, както и фабрика в Италия.

    На фона на новите съобщения за капиталови инвестиции акциите на Intel поскъпнаха с 16% за седмица - това е най-голямото седмично увеличение на компанията за последните 14 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: