Рекордно ниво на вредни емисии през 2020 г.

Рекордно ниво на вредни емисии през 2020 г.

Миналият месец е бил най-горещият ноември в историята

Емисиите на парникови газове достигнаха нов връх през настоящата 2020 г., поставяйки света на пътя за средно повишаване на температурата с 3 градуса по Целзий, показва доклад на ООН, цитиран от Ройтерс и БНР. Докладът на програмата на ООН за околната среда (UNEP) е последният, който предполага, че светът се е запътил към екстремни климатични промени. Годината беше белязана с бързо топене на арктическите ледове, както и с рекордни горещи вълни и горски пожари в Сибир и Западните американски щати. 

В понеделник изследователи от Европейската служба за изменение на климата „Коперник" заявиха, че миналият месец е бил най-горещият ноември в историята. 
„2020 г. е на път да бъде обявена за една от най-топлите в историята, докато горските пожари, бури и суши продължават да пораждат опустошения“, коментира Ингер Андерсен, изпълнителен директор на UNEP. 

Годишният доклад за „емисионната дупка" оценява разликата между очакваните вредни емисии и тези, съответстващи на ограничаване на глобалното покачване на температурата през този век, както е договорено в Парижкото споразумение от 2015 г. Съгласно глобалния пакт за климата, държавите се ангажираха с дългосрочна цел да ограничат средното повишаване на температурата до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и да продължат усилията си да го ограничат още повече до 1,5 °C. 

Емисиите на парникови газове обаче са нараснали средно с 1,4% годишно от 2010 г. насам, с по-стръмно увеличение от 2,6% през миналата година, отчасти поради голямото увеличение на горските пожари. Общите вредни емисии на въглероден диоксид за 2019 г. достигнаха нов рекорд от 59,1 гигатона. 

Тази година се наблюдава временно намаляване на емисиите, тъй като икономиките по света се забавят поради коронавирусната пандемия. В резултат на намалелите пътувания, промишлената дейност и производство на електроенергия, вероятно ще бъде отчетено понижение на вредните емисии със 7%, се казва още в доклада на ООН. Това обаче означава намаляване с едва 0,01 градус Целзий на глобалното затопляне до 2050 г. 

Зелените инвестиции в рамките на правителствени стимулиращи пакети за изваждане на икономиките от предизвикания от пандемията спад могат обаче да намалят вредните емисии, предвидени през 2030 г., с до 25 на сто. Такива стимулиращи екологични пакети могат да намалят през 2030 г. емисиите на въглероден диоксид до 44 гигатона, което дава шанс от около 66% за задържане на повишаване на температурата под 2 градуса по Целзий но все още недостатъчно за постигане на целта от 1,5 градуса. 

В събота ООН и Великобритания ще проведат онлайн събитие за отбелязване на петата годишнина от Парижкото споразумение, като правителствата са под натиск да представят по-строги климатични цели преди края на годината, посочва Ройтерс. Все повече страни се ангажират да постигнат нулеви емисии до средата на века, но те трябва да бъдат превърнати в силни краткосрочни политики и действия, се казва в доклада на UNEP. 

„Амбициозните нива в Парижкото споразумение все още трябва да бъдат приблизително утроени, за да се изпълнят заложените цели за 2 °C и да бъдат увеличени поне пет пъти за ограничаване на средното повишаване на температурата от 1,5 °C", посочва докладът на Програмата на ООН за околната среда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: