Google иска да работи без въглеродни емисии до 2030 г.

Google иска да работи без въглеродни емисии до 2030 г. Снимка: Pixabay

Стремежът на Google е да бъде една от първите големи световни компании с нулеви въглеродни емисии до 2030 г., съобщи американският технологичен гигант в понеделник.

Очаква се това да доведе до създаване на над 20 000 нови работни места в САЩ и по света в сектора на чистите енергии и свързаните с тях индустрии до 2025 г., прогнозират от компанията.

 

„Науката е категорична: трябва да действаме сега, ако искаме да избегнем най-лошите последици от изменението на климата“, предупреждава Sunder Pichai, главен изпълнителен директор на Google. Затова компанията планира да използва енергия без въглеродни емисии във всички свои центрове за данни и кампуси по света до 2030 г., като твърди, че е първата голяма фирма в света, поела подобен ангажимент.

 

Американският гигант също елиминира цялото си въглеродно наследство (обхващайки всички негови експлоатационни емисии, преди да стане въглеродно неутрален през 2007 г.), като закупи висококачествени въглеродни компенсации. Това означава, че нетният въглероден отпечатък на Google за цялото негово съществуване от основаването му досега е нулев. От Google посочват, че са първата голяма компания, постигнала това.

 

Технологичният гигант заяви още, че иска да инвестира в технологии, „за да помогне на своите партньори и на населението по света да направят устойчив избор". От компанията дадоха като пример, че са готови да инвестират в определени индустриални региони, за да позволят използването на 5 GW новата безвъглеродна енергия, ще помогнат на 500 града да намалят емисиите си на въглероден диоксид и да допринесат милиарди хора по света да живеят по-устойчиво благодарение на техните продукти. Едни от начините това да се случи е например чрез използване на Google Maps за намиране на велосипеди на самообслужване и зарядни станции за електрически превозни средства или чрез Google Flights за сортиране на опциите за полет според техния въглероден отпечатък. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: