Калифорния ще забрани продажбата на дизелови и бензинови автомобили още през 2035 г.

Калифорния ще забрани продажбата на дизелови и бензинови автомобили още през 2035 г. Снимка: Pixabay

Към тази дата в американския щат се предвижда да се предлагат само превозни средства, работещи с електричество, водород и някои хибридни автомобили.

От 2035 г. нито една нова кола, продавана в Калифорния, няма да може да бъде оборудвана с дизелов или бензинов двигател, съгласно заповед, подписана вчера от губернатора от Демократическата партия. Това е част от стратегията за борба с изменението на климата и замърсяването на въздуха, като целта е намаляване на емисиите на парникови газове с 35%.

Според документа транспортният сектор в Калифорния е отговорен за повече от половината от въглеродните емисии на щата. „Това е най-ефективната мярка, която можем да наложим в борбата с изменението на климата”, заяви губернаторът на щата в прессъобщение. „Дълги десетилетия оставяме колите да замърсяват въздуха, който дишат нашите деца и семейства. Калифорнийците не трябва повече да се притесняват, че колите им причиняват астма на децата. Нашите автомобили не трябва да влошават горските пожари и да спомагат за топенето на ледниците или повишаването на нивото на океаните и застрашаването на нашите плажове и любимите ни брегове”, посочи още той в изявлението си.

На Агенцията, отговорна за качеството на въздуха в Калифорния, ще бъде възложено да разработи и прецизира законовата уредба, за да може от 2035 г. автомобилите в щата да бъдат с „нулеви емисии".

В съобщението си до пресата губернаторът уточнява още, че калифорнийците запазват правото си да притежават превозни средства с двигатели с вътрешно горене или да ги препродават на пазара втора ръка. Приетото сега решение обаче ще насърчи иновациите в сектора на екологичните превозни средства и ще помогне да се намалят продажните им цени. Според експерти през 2020 г. в Калифорния се очаква да бъдат продадени над 1,6 милиона броя леки автомобили.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: