В Украйна изградиха мрежа от подземни оръжейни заводи заради ударите на Русия

В Украйна изградиха мрежа от подземни оръжейни заводи заради ударите на Русия

Изданието El Mundo разказа за мрежа от подземни заводи в Украйна

Украинските военни заводи продължават да произвеждат боеприпаси и бронетехника, но са прехвърлени под земята заради мащабните разрушения в първите дни на конфликта, изясни испанското издание  El Mundo  Сред работниците вече са идентифицирани няколко изменници.

В първите дни от провеждането на военната операция на Русия бяха унищожени украински отбранителни предприятия, заради което в Украйна прехвърлиха оръжейната промишленост под земята, пише изданието El Mundo, позовавайки се на източник.

Някои от заводите се намират изцяло под земята, други са замаскирани, скриват ги "огромни декорации", местонахождението на производствата е строго секретно. Източникът на изданието отбелязва, че въпросът за запазването на секретността особено тревожи Киев, сред работниците вече са намерени симпатизанти и съчувстващи на Русия.

Проектът по засекретяване на заводите е ръководен от министъра на стратегическите отрасли Александър Камишин, бивш директор на оператора на железниците, компанията "Укрзализниця", поръчението му е дадено от президента Владимир Зеленски.

Сега в тези заводи се произвеждат боеприпаси, всички видове дронове, БТР "Козак", ракетите "Нептун", противотанкови ракети "Стугна". Обемът на производството се е утроил от началото на 2023 г., разказва за изданието източник от украинската отбранителна промишленост. Той посочва, че европейските компании също биха могли безопасно и евтино да разположат под земята своите заводи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: