Опасните за здравето пътища: Асфалтът може да се окаже по-лош замърсител на въздуха от автомобилите

Опасните за здравето пътища: Асфалтът може да се окаже по-лош замърсител на въздуха от автомобилите Снимка: Fugro

Учените твърдят, че при нагряване битумът се превръща в източник на вредни химични емисии.

Изследователи смятат, че емисиите от асфалта, известен като битум, могат да се превърнат в по-голям проблем от замърсяването от дизелови и бензинови автомобили. За това съобщава New Scientist.

 

Пиюш Кхаре и колегите му от университета в Йейл поставиха асфалтови проби в затворена пещ, за да проучат подробно предполагаемите емисии. Пробите бяха подложени на температури от 40 °C до 200 °C. Количеството емисии се удвои, когато температурата се повиши от 40 °C до 60 °C - типична норма за температура на слънце в много южни градове.

 

Емисиите от асфалта се оказаха съединения на основата на въглерода, често с по 12-25 въглеродни атома в молекула.

 

„Много от тези съединения способстват за кондензацията с образуване на вторичен органичен аерозол след реакция в атмосферата", казва съавторът на изследването от университета в Йейл Дрю Гентнер.

Процесът на свой ред може да доведе до образуването на микроскопични частици, наречени PM2.5, които са сред най-опасните видове замърсяване на въздуха за човешкото здраве.

 

Емисиите могат да се появят и при нагряване на асфалта от слънчева светлина. В лабораторни условия това доведе до 300% увеличение на емисиите.

 

Замърсяването на въздуха от автомобилите в много страни намалява, тъй като хората преминават към електрически автомобили. Но, както се твърди в изследването, замърсяванията от асфалта могат да влошат ситуацията. Изменението на климата ще повиши температурата на Земята, което ще доведе до отделянето на още повече емисии от асфалта.

 

В мегаполисите температурата ще продължи да се повишава поради промените в климата и ефекта от градските източници на топлина", обобщават учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: