ЕС затяга правилата за фармацевтичната и козметичната индустрия

ЕС затяга правилата за фармацевтичната и козметичната индустрия

Всичко е заради екологията

Парламентът на Европейския съюз одобри пакет от правила, според които фармацевтичната и козметичната промишленост ще поемат по-голямата част от разходите за пречистване на своите отпадъчни води, съобщава Phys.org.

Според одобрения текст, градовете ще бъдат задължени до 2035 г. да елиминират всички биоразградими органични вещества, преди да изхвърлят пречистените отпадъчни води в околната среда, ако населението на населеното място надвишава 1000 души. 

Градовете с над 150 000 жители ще трябва да премахнат всичкия азот и фосфор от водите до 2039 г. и широк спектър от микро замърсители до 2045 г.

Основният принцип на пакета от мерки е: "замърсителят плаща за замърсяването", което означава увеличаване на вноските от фармацевтичната и козметичната индустрия. Според данни на ЕС, 59% от микро замърсителите в пречиствателните станции за отпадни води идват от фармацевтични производители, а 14%  - от производители на козметика.

Тези два сектора ще бъдат задължени да покрият 80% от допълнителните инвестиции за отстраняване на микро замърсителите, а останалите 20% ще се поемат от членовете на ЕС. Първоначално Европейската комисия искаше индустрията да покрие изцяло разходите, но под натиска на парламента и лобистите промени изискванията си.

Пакетът от правила трябва да бъде официално одобрен от членовете на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: