Климатолози прогнозират рекордна гореща вълна поради Ел Ниньо и през 2024 г.

Климатолози прогнозират рекордна гореща вълна поради   Ел Ниньо и през 2024 г. Снимка: https://pixabay.com/

Международен екип от учени по климата установи, че глобалното лято и средните температури през 2024 г. ще поставят нов рекорд с 90 процента шанс за по-нататъшно засилване на климатичния феномен Ел Ниньо, който контролира времето и въздушните потоци над Тихия океан

 Изводите на учените са публикувани в статия в научното списание Scientific Reports.

Нашите изчисления показват, че вероятността от нови глобални температурни рекорди, както и вероятността от рекордно високи летни температури в много региони на света, надхвърля 90%, ако Ел Ниньо е умерен до силен тази година.

Тази тенденция ще засегне особено Бенгалския залив, Южнокитайско море и Карибско море, където може да възникнат горещи вълни с продължителност почти една година“, пишат изследователите.

 Климатолозите прогнозират рекордна гореща вълна поради засилването на Ел Ниньо през 2024 г. До това заключение стигнаха група китайски, американски и европейски климатолози, ръководени от Джу Конгвен, професор в Китайската академия по метеорологични науки (Пекин), изучавайки как миналогодишните температурни рекорди бяха повлияни от явлението Ел Ниньо, което започна активно да влияе върху климата на Земята през лятото на 2023 г.

Много изследователи очакват Ел Ниньо да запази силата си от миналата година или дори да се засили през 2024 г., което може да ускори затоплянето.

Въз основа на тези съображения учените по климата изследваха промените в температурата на Земята между 1880 и 2023 г. и ги сравниха с промените в силата на Ел Ниньо през същото време.

Използвайки тези данни, изследователите създадоха компютърен модел, който прогнозира как промените в силата на Ел Ниньо влияят на температурите на Земята като цяло и в определени региони.

Изчисленията му показаха, че продължаването на миналогодишния Ел Ниньо или по-нататъшното му засилване с 90% вероятност ще доведе до установяване на нови температурни рекорди.

По-специално учените прогнозират, че средната повърхностна температура на Земята тази година ще бъде с 1,03-1,2 градуса по Целзий по-висока, отколкото в средата на 20-ти век, което ще засегне особено много тропически и екваториални региони на Земята.

Те ще включват много южни региони на Индия и Бангладеш близо до Бенгалския залив, Южнокитайско море, Карибите, както и много региони край източното крайбрежие на Африка, Аляска и северозападна Южна Америка, казват климатолозите.

В някои от тези региони ще настъпят горещи вълни, които ще продължат около 150-250 дни, което ще се превърне в голяма заплаха както за човешкото здраве, така и за оцеляването на местната флора и фауна, обобщават учените. За феномена Ел Ниньо Климатът и времето на Земята до голяма степен зависят от състоянието на две климатични явления - Ел Ниньо и Ла Ниня (в превод от испански "момче" и "момиче").

Първото явление е свързано с рязкото затопляне на горния слой вода в централните и източните райони на Тихия океан, а второто е свързано с тяхното охлаждане.

Промените в този параметър водят до каскада от промени в други елементи на глобалната климатична система, които не са пряко свързани с температурата на океанската вода.

Ла Ниня и Ел Ниньо се сменят един друг на всеки няколко години, което води до забележими промени в циркулацията на океанските течения и ветровете в атмосферата.

Такива промени периодично причиняват суши в някои региони на Земята и проливни дъждове в други. Например   сушата на Хилядолетието в Австралия (1996-2010 г.) е причинена от необичайно силен Ел Ниньо в края на миналия век. Той приключи едва след като започна нова фаза на Ла Ниня.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: