Температурни рекорди и през февруари

Температурни рекорди и през февруари Снимка: itv.com

Глобалните температури през декември, януари и февруари бяха с 0,78°C над средните за сезона

По последни данни на Copernicus, службата на ЕС за изменението на климата, февруари е бил най-топлият в историята, надминавайки с 0.1°C рекорда от 2016. Средната февруарска температура тази година беше съответно с около 0.81°C по-висока, отколкото в периода 1991 г. – 2020 г., което потвърждава трайната тенденция в развитието на климата. 

Европа е имала и още по-топла зима, припомня Euronews. През зимния сезон  2019 г. - 2020 г. температурите скочиха с 1.44°C над средните за февруари, но три европейски страни отблелязаха свои температурни рекорди тази зима: температурите в Гърция надхвърлиха средното ниво за февруари с 1.8°C, в Унгария със със 7°C и в Полша с 3.5°C до 7.5°C. В алпийските курорти в Централна Европа топлото време почти провали скиорския сезон. 

Но не само температурните крайности характеризираха времето в Европа тази зима. В голяма ивица на Стария континет – от Иберийския полустров, през Обединеното кралство, Ирландия и Южна Скандинавия до западна Русия влажността беше много по-висока от средната. 

В същото време в Средиземноморието, части от Балканите, Турция, Исландия, Северна Скандинавия и Западна Русия времето беше по-сухо от средните норми. Най-тежко засегнати са средиземноморските страни, където на много места бе въведен воден режим и извънредно положение за милиони хора. 

Перспективата е сухите зони да стават още по-сухи, влажните – още по-влажни, а средните температури ще се повишават. Както казват експертите, „това, което виждаме сега, съответства на очакванията ни от преди 20 години, просто като общество не се възползвахме напълно от тази информация”. 

Очевидно е време да го направим сега, приемайки тези научни прогнози за основа на стратегически решения и политики в областта на климатичните промени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: