Изгубената зима: глобалните температури достигнаха нов връх

Изгубената зима: глобалните температури достигнаха нов връх

От юни миналата година всеки месец се чупят топлинни рекорди по цялата планета

През януари Земята счупи топлинни рекорди за осми пореден месец, съобщава Европейската агенция по климата.

 

За първи път от 12 месеца глобалните температури надвишиха международно договорения праг на затопляне, като февруари 2023 г. до януари 2024 г. бяха с 1,52C по-горещи от прединдустриалните времена, според службата за изменение на климата Коперник на Европейската космическа агенция.

Това е най-високата регистрирана средна глобална температура за 12 месеца, като планетата чупи топлинни рекорди всеки месец от юни миналата година, според Copernicus.

Януари 2024 г. счупи стария рекорд от 2020 г. за най-топъл първи месец от годината с 0,12C и беше с 1,66C по-топъл от базовата температура в края на 1800 г. преди изгарянето на изкопаеми горива.

Интернешънъл Фолс, Минесота, който се простира на границата между САЩ и Канада и нарича себе си „Нацията на ледените кутии“, регистрира най-висока температура през януари от 11,7°C.

Щатът нарече тази зима „Изгубената зима на 2023-24 г.“

Властите спасиха десетки  рибари от обикновено пресечени езера в северна Минесота, когато ледените късове се отчупиха и ги пометеха.

Националният голф клуб Монтгомъри, разположен на 45 мили южно от Минеаполис, трябва[e да бъде покрит с дебел слой сняг по това време на годината. Вместо това бизнесът тук процъфтява.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: