2023 година е най-топлата за цялата история на наблюденията

2023 година е най-топлата за цялата история на наблюденията Снимка: pixabay.com

Ноември стана шестият пореден месец през 2023 г., който счупи температурните рекорди. Това е заключението на Европейската служба за изменение на климата Copernicus.

2023 година ще се превърне в най-топлата година за цялата история на наблюденията. Това е заключението на Европейската служба за изменение на климата Copernicus, след като стана ясно, че ноември е шестият пореден месец, който счупи температурния рекорд.

Ноемврийските температури доведоха до това, че на планетата беше регистрирана най-топлата бореална есен (есента на Северното полукълбо) за цялата човешка история.

По-конкретно, за Европа средната температура от септември до ноември 2023 г. е 10,96°C, която е с 1,43 °C по-висока от средната стойност.

Средната температура през ноември е 14,22 °C, което е с 0,85 °C по-топло от средното за последните 30 години.

Такива високи глобални температури през ноември, дори без да се вземат предвид показателите за декември, показват, че 2023 г. ще надмине рекорда от 2016 г., която преди това носеше титлата на най-топлата година в историята.

Засега 2023 г. е с 1,46 °C по-топла от прединдустриалната епоха, което е с около една седма от градуса по-топло от предишната най-топла 2016 г., изчислиха учените от Copernicus. Това е много близо до международния праг, който светът е поставил за борба с изменението на климата, съгласно Парижкото споразумение от 2015 г.

Учените от служба Copernicus казват:

"Докато концентрацията на парникови газове продължава да нараства, не можем да очакваме резултати, различни от тези, наблюдавани през тази година. Температурата ще продължава да се повишава, а заедно с нея и последиците от топлинните вълни и сушата. Бързото достигане на нулев показател е жизненоважно за управлението на климатичните рискове".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: