Оранжев прах от Сахара покри Атина

Оранжев прах от Сахара покри Атина Снимка: news.yahoo.com

Според официални лица, това е един от най-тежките подобни епизоди, засегнали Гърция от 2018 г. насам

Оранжевата мъгла от фини прахови частици вече нахлу в Гърция в края на мар и началото на април, когато покри и райони на Швейцария и Южна Франция. От гръцката метеорологична служба очаквт днес небето да се изясни. Според експертите, качеството на въздуха се е влошило в много райони на страната, като днес сутринта Акрополът в Атина вече не се е виждал през облаците прах, разпрострели се на север до Солун.

Гърците с респираторни заболявания са призовани да избягват да стоят на открито, да носят защитни маски и да ограничат физическите дейности, докато небето не се проясни. 

Сахара отделя от 60 до 200 милиона тона минерален прах годишно. По-голямата част бързо се спуска към Земята, но някои от малките частици могат да изминат огромни разстояния, като носени от вятъра, стигат до Европа.

Ситуацията в Гърция се усложни и заради комбинацията от прах и високи температури, особено в южните райони на страната. Метеоролог заяви, че гледката от метеорологичната станция, в която работи, е като на Марс.

Пожарната служба съобщи във вторник за 25 горски пожара през последните 24 часа. Пожар е избухнал и близо до военноморска база на остров Крит, където температурите скочиха над 30 градуса по Целзий. Жилищата и детска градина в близост до пожара са евакуирани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: