Климатичните промени са сред причинителите за тежките пожари в Австралия

Климатичните промени са сред причинителите за тежките пожари в Австралия Снимка: wikimedia.org

Несъмнено климатичните изменения са спомогнали за мащабите на бедствието

Жестоките пожари, които Австралия преживя в края на 2019-а и началото на 2020 г., се очаква да стават все по-често явление в бъдеще, като сред причините за това се посочват климатичните промени.

Разследване, проведено от властите в австралийския щат Нов Южен Уелс, разкрива, че условията в района на пожарите към момента напълно съвпадат с предварителните данни какво ще се случи, ако климатът продължи да се променя със същите темпове, както досега.

Управляващите органи в Нов Южен Уелс ще приложат всичките 76 препоръчителни действия, събрани като резултат от разследването, които трябва да се изпълнят, за да се подобри възможността на огнеборците за справяне с огнените стихии.

Краят на календарната година и началото на следващата са естествен период на пожари за Австралия. Те се появяват в края на зимния период на континента.

Сезонът на пожарите през 2019-2020 бе един от най-тежките и дългите, като продължи до март 2020 г. Нов Южен Уелс бе сред най-пострадалите райони на Австралия.

11 хиляди пожара унищожиха около 55 хил. квадратни километра площ, което е над половината от територията на Португалия. Повече от 2400 домакинства бяха изгорени. Като резултат 26 души загубиха живота си, в това число и огнеборци.

В столицата на щата Нов Южен Уелс, Сидни, бе обявена „сериозна пожарна опасност" през ноември 2019-а, като температурите достигаха 37 градуса по Целзий. Подобно ниво на тревога не е обявявано от въвеждането на новите системи за пожарна опасност през 2009 г.

Последният ежегоден сезон на пожарите не приличаше на нищо, с което сме се сблъсквали в миналото. Поради тази причина трябват действия от страна на правителството, с които да сме готови за нещо подобно, ако отново се случи", заяви вицепремиерът на Нов Южен Уелс, Джон Бариларо.

Друга страна, която силно пострада от пожари през миналата година, бе Бразилия.

Безконтролното изгаряне на Амазонската екваториална гора доведе до ситуация, в която държави от целия свят предложиха международна помощ, която да бъде изпозвана, за да се потушат пламъците и спаси гората в района, наричан „белия дроб на света".

Опасенията са, че ситуацията с пожарите през тази година може да е дори по-лоша, като данните показват, че през юли има 28% увеличение на огнищата в Амазония, в сравнение с 2019 г.

На конференция губернаторът на американския щат Калифорния, Гавин Нюсъм, заяви:

Пожарникари се борят с най-тежките пожари в историята на щата. Ако някой твърди, че тезата за климатичните промени е неправдоподобна, нека дойде в Калифорния и да види какво се случва тук."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: