Австралия първа в света одобри психоделиците като лекарство

Австралия  първа в света одобри психоделиците като лекарство Снимка: https://pixabay.com/

Въпреки че достъпът до лекарства ще бъде ограничен и скъп, много експерти и пациенти приветстват това като важен момент, докато големите здравни организации призовават за повишено внимание

Изследователите бяха изненадани, когато органът за традиционна консервативна медицина на Австралия одобри използването на психеделици за подпомагане на терапевтичните сесии по-рано тази година, съобщава BBC.

Решението ще позволи псилоцибинът, който се съдържа в халюциногенните гъби, да се използва при продължителна депресия.

Той също така ще позволи MDMA, известен като екстази под формата на хапчета, да се използва за посттравматично стресово разстройство.

Въпреки че достъпът до лекарства ще бъде ограничен и скъп, много експерти и пациенти приветстват това като важен момент, докато големите здравни организации призовават за повишено внимание.

„Потенциално много ограничени ползи“

Други страни също са изследвали употребата на психоделици, включително Швейцария, Канада и Израел, където регулаторите са взели подобни решения, макар и не на национално ниво, както в Австралия.

Психоделичните клиники също работят законно в страни като Ямайка и Коста Рика.

Австралийската медицинска асоциация  и Кралският австралийски и новозеландски колеж по психиатрия  изразиха загриженост.

И двете групи призоваха за по-големи проучвания и по-добри изследвания на психоделичните лечения, предупреждавайки за неизвестни рискове, дългосрочни странични ефекти и "потенциално много ограничени ползи" от употребата им в терапията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: