Родос се превърна в ад за туристите заради невиждани в историята му пожари (обзор)

Родос се превърна в ад за туристите заради невиждани в историята му пожари (обзор) Снимка: super.ru

Евакуацията върви трудно: "Вашият хотел изгоря до основи"

Пепел, която се сипе директно от небето, сирени, които призовават за незабавното напускане на хотелите, тълпи от хора, скитащи се по брега с малки деца... не, това не са снимките на нов филм-катастрофа, нито плод на въображението на писател, решил да ни изплаши. Така сега изглежда гръцкият остров Родос, популярен сред любителите на плажния отдих.

Заради пожарите, които в неделя, 23 юли, придобиха заплашителен мащаб и вече не се поддават на опитите на спасителите да ги потушат, властите се опитват да евакуират туристите, предимно от най-опасните райони. Засега обаче се налага констатацията, че те не са подготвени за бързото настъпване на огнената стихия в Родос, ето защо евакуацията се извършва много трудно. Ситуацията на други гръцки острови, популярни сред почиващите, също е тревожна.

Експертите смятат, че причината за най-силните пожари в Родос през последните години е екстремната жега от над 40 градуса по Целзий, която измъчва Южна Европа от първата половина на юли. Тя е причинена от антициклона Цербер, дошъл от Африка, който е кръстен на триглавото куче от древногръцката митология, пазещо изхода от царството на мъртвите. Докато обхванатият от огън Родос изнемогва и в трите части на Цербер наведнъж, на път е вече вторият антициклон - Харон, получил името си в чест на превозвача на души в подземното царство на Хадес.

Миналата седмица властите се опитаха да потушат пожарите на острова, без да привличат осоено вниманието на туристите. Хората се намираха в хотелите, повечето дори не можеха да си представят, че скоро почивката им ще бъде развалена. Но през уикенда ситуацията рязко се влоши. Според данни NASA на 23 юли, само за едно денонощие площта на пожарите се е увеличила повече от два пъти. И ако до преди няколко дни гореше сравнително малка площ в западната част на острова, сега огънят се е разпространил в центъра и на югоизток, достигайки брега на Средиземно море. Именно там са концентрирани пясъчните плажове, толкова обичани от почиващите, и многобройните хотели.

Сега няколко десетки хиляди туристи остават в Родос, повечето от тях, (до 10 000 души, според данни на The Guardian), са дошли от Великобритания.

Родос се радва на неизменна популярност сред жителите на мъгливия Албион, на които им е писнало от познатата до болка влага и прохлада. Но сега почиващите се оказаха в трудна ситуация: те бяха принудени спешно да напуснат хотелите си - някои от тяхвече изгоряха, към други огънят се приближава плътно - и се сблъскаха с неспособността на администрацията и спасителите да им помогнат да напуснат острова възможно най-бързо. Британските и американските медии са затрупани от съобщения на хора, които са отчаяни и не разбират какво да правят по-нататък.

Семейна двойка от Манчестър -32-годишната Джоди и съпругът й Мат, на 35 години, разкриват в интервю за Daily Mail,, че са бягали с двете си малки деца от хотел в Киотари. През нощта в събота те пристигат в Princess Andriana Resort, но скоро след това токът спира, сирените за въздушна аларма започват да вият и им се казва да "бягат към морето".

"Ние побягнахме към плажа, влачейки куфарите си и гушкайки децата. Димът беше гъст и черен, а жегата непоносима. След няколко крачки хвърлихме куфарите и празната бебешка количка. Тогава от дима се появи лодка. Не можехме да дишаме и устата ни бяха запушени с кърпи. Дъщеря ми крещеше: "Не искам да умра", разказва Джоди.

По думите й хората около нея са били психологически травмирани. "Една жена возеше майка си в инвалидна количка и те загубиха пепелта на баща й, която бяха донесли в Родос, за да разпръснат над морето. Семейството на друго момиче не можа да се качи на лодките, а телефоните им не бяха заредени, така че нямам представа дали са в безопасност", добавя Джоди.

Иън Мурисън от Лондон оприличи евакуацията на "края на света", когато морето почернява от сажди и хората се втурват към лодките. Морисън казва, че той и семейството му са изминали близо 4 мили през парещата жега до плажа Генади, където ги посреща сцена на хаос и ужас.

"Хиляди се преместиха на плажа. Беше невъзможно да се качиш на автобусите, защото хората просто бягаха. Това приличаше буквално на края на света и пламъкът сега беше много по-забележим и видим, защото, разбира се, е нощно време и ние не можехме да го видим през деня", казва той пред Sky News.

"Изведнъж огнените езици се издигнаха в небето и небето в далечината стана напълно оранжево, така че това предизвика паника", добавя Мурисън. Според мъжа стотици или хиляди хора са останали на плажа, който е бил затрупан с куфари, които са били изхвърлени от спасителната лодка, за да могат повече семейства да бъдат отведени на сигурно място.

"Жена ми ... сметна това за тревожно, особено когато казаха, че в автобуса има само жени и деца и аз ги целунах за сбогом. Тя си помисли, че може би ме вижда за последен път", признава Иън Мурисън.

Хелън Тонкс, майка на шест деца от Чешир, казва, че в събота в 11 ч. вечерта туроператорът Tui я е докарал в "жив кошмар" и е установила, че хотелът й е затворен. "Кацнахме и ни казаха: "Съжаляваме, не можете да отидете в хотела си - той е изгорял до основи". Нямахме и представа, че пожарите са толкова силни или толкова близо до хотелите. Tui не ни каза нищо, дори когато полетът ни се забави. Даже разговорът на капитана в самолета беше оптимистичен. Никога не бихме тръгнали, ако знаехме", предава думите й Daily Mail.

Сега много туристи, като Хелън Тонкс, се чувстват измамени от туроператорите, авиокомпаниите и местните власти и изоставени на  произвола на съдбата. Те активно споделят своите проблеми в социалните мрежи и в разговори с медиите.

След като Tui  беше разкритикувана, че въпреки стремително влошаващата се ситуация продължава да изпраща хора в Родос в неделя, компанията,  както и някои други големи туроператори, вече отмени пътуванията до острова. Освен това туристическите фирми и авиокомпаниите бяха посъветвани да възстановят щетите на пътниците, които в неделя решиха да не летят до Родос.

Сега обаче най-вече се съчувства не на тези, които не са стигнали до Родос, а на тези, които не могат да го напуснат повече от едно денонощие. Хората са принудени да спят направо на пода спортните зали в училищата, във все още незасегнатите хотели и на летището. Мнозина захвърлят куфарите си по пътя, неспособни да ги вземат със себе си. В суматохата се губят лични вещи и документи, които по-късно вероятно ще изгорят.

Спасителите, както и местните и британските власти вече се опитват да поправят ситуацията. Сутринта на 24 юли бяха организирани 14 спасителни полета на "мисия на милосърдието", които до края на деня трябваше да върнат британците в родината им. Според сателитни изображения на NASA от 24 юли, пламъците настъпват в посока, противоположна на тази, където се намира международното летище Диагорас в Родос. Това вдъхва надежда, че въздушното пристанище ще продължи работата си и хилядите туристи, макар и бавно, ще бъдат спасени. В противен случай, лишени от възможността да се евакуират по въздух, те ще се окажат в огнен капан и ще могат да се надяват единствено на морския транспорт, в това число и на британски военни кораби. Дали те ще пристигнат или не е големият въпрос обаче…

По данни на администрацията на Родос около 10 % от територията на курортния остров е обхваната от огъня. В момента нарастват опасенията, че подобна криза с евакуацията ще се наложи да бъде преживяна и на Корфу, друг популярен гръцки остров сред туристите, където също са регистрирани пожари. В неделя вечерта местните власти вече издадоха заповед за евакуацията на пет малки населени места. В същото време Гиоргос Махимарис, кмет на Северен Корфу, казва, че пожарът на острова е в резултат от палеж. Гръцкият министър на туризма Олга Кефалогиани твърди, че ситуацията в Корфу "не е тревожна" и не е подобна на тази в Родос и че туристите могат да пътуват до двете дестинации.

Призивът на Кефалогиани да се "пътува до двете дестинации" е напълно разбираем: властите искат да сведат до минимум огромните финансови загуби, които са гарантирани в случай на рязко намаляване на туристическия поток, поради което се опитват да успокоят вече пристигналите и потенциалните туристи. Опасността обаче в никакъв случай не трябва да се подценява. Фактът, че ситуацията с пожарите в Родос наистина е много сериозна, се доказва от призива на бившия министър на отбраната на Гърция Панос Каменос да се забрави предишната гордост и да се помоли Русия за помощ. Двата военно-транспортни самолета С-130 с допълнителен контингент пожарникари и полицаи, пристигнали на острова на 22 юли, все още не се справят много добре.

Ако пожарите в Родос не успеят да бъдат потушени в близко бъдеще, не само туристическият сезон ще бъде окончателно прекъснат, но могат да пострадат и най-ценните археологически паметници на тази "перла на Средиземноморието". Историческата част на едноименния град, най-голямото населено място в Родос, е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Сред забележителностите на острова специалистите особено отличават средновековната Родоска крепост, античния Акропол, град Линдос, природния парк с останки от древни хидротехнически съоръжения "Седемте извора" и манастира Богородица Цамбики, където се съхранява почитаната от вярващите като чудотворна икона на Дева Мария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: