Мощни бури и проливни дъждове в ОАЕ и Оман

Мощни бури и проливни дъждове в ОАЕ и Оман Снимка: moneycontrol.com

Държавите от Персийския залив се сблъскаха с внезапни наводнения

В северните региони на ОАЕ мъж загина, когато колата му беше застигната от внезапно наводнение. В Оман спасители откриха тялото на момиче, с което броят на жертвите в страната достигна 19 от неделя насам. Международното летище в Дубай отмени около 200 полета и отложи други 440, предвид „много предизвикателните условия“, съобщи ВВС.

Властите предупредиха, че се предвиждат още гръмотевични бури, силни дъждове и ветрове, докато много ниски райони все още са под вода. Кадри от центъра на Дубай показват десетки потопени превозни средства, както и дълги задръствания по 12-лентовата магистрала. На видеоклипове в социалните медии се вижда как самолети цепят водата по пистите на наводненото летище.

Преди бурята Националният орган за управление на извънредни ситуации на ОАЕ предупреди хората да останат вкъщи. На служители също е наредена дистанционна работа, а частните училища са посъветвани да преминат на дистанционно обучение

В Оман повече от 1 400 души са евакуирани в приюти. Училищата и държавните учреждения са затворени. В неделя 10 ученици на възраст между 10 и 15 години и един възрастен загинаха, когато автобусът им беше залят от придошла река, Други три деца и шофьорът са спасени. 

Проливният дъжд удари и Саудитска Арабия и Бахрейн, където видеозаписи показаха автомобили, блокирани на наводнени пътища.

След наводненията, потребители на социалните медии погрешно приписаха екстремното време единствено на неотдавнашните операции по засяване на облаци в ОАЕ. Методът на впръскване на частици в облаците предизвиква дъжд и за да преодолее сушата страната го практикува повече от 10 години,. 

Много фактори допринасят за наводненията, но затоплящата се атмосфера вследствие климатичните промени е вай-вероятна причина за екстремните валежи. Климатолози прогнозират още по-тежки климатични събития, освен ако правителствата по света не направят необходимото за рязко намаляване на парниковите емисии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: