Тежък смог от горските пожари в Канада покри източното крайбрежие на САЩ

Тежък смог от горските пожари в Канада покри източното крайбрежие на САЩ Снимка: nbcnews.com

Замърсяването на въздуха в гъсто населените райони е най-тежкото от години

Канада преживява най-лошия си сезон на горски пожари досега, пишат световните медии. В девет от 13-те канадски провинции горят 437 пожара, 150 от които в провинция Квебек. Не е овладян огънят и в Алберта, Британска Колумбия и Саскачеван. Тази година сухият сезон започна по-рано, изчерпвайки бързо мощностите на противопожарните служби. Над 20 000 души са евакуирани, а канадските власти поискаха международна помощ. В страната вече работят 950 пожарникари от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка

Ако все още не е „новото нормално”, димът от горски пожари вече не е необичаен за повечето жители на Северна Америка. В тежка мъгла са потопени Отава, Торонто, Калгари и други канадски градове. От Агенцията по околната среда на Канада казват, че условията са се влошили и препоръчаха на открито отново да се носят маски

Димът обгърна целия североамерикански изток. Анализ на Washington Post установи, че опасно замърсяване на въздуха са отчели 200 станции за мониторинг, в т.ч. в щата Ню Йорк и части от Пенсилвания, Ню Джърси, Орегон, Северна Каролина и Индиана. Смог е покрил Ню Йорк, Вашингтон, Филаделфия, Балтимор, планината Адирондакс и други райони, населени с около 100 милиона души. 

Отложени са обществени и спортни събития на открито, училищни екскурзии и стотици самолетни полети, включително такива, предприели принудително приземяване. Ню Йорк отмени спектакли на Бродуей и в Централ парк. Затворени са зоопарковете, като някои животни са прибрани на закрито.

В изявление президентът Джо Байдън описа пожарите като „ярко напомняне за въздействието на климатичните промени”, макар че екологични групи настояваха той да обяви извънредна климатична ситуация”. Данните от Индекса за качество на въздуха (AQI) на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ показват, че Северна Америка търпи най-тежкото замърсяване на въздуха от години насам, надминавайки градове като Лахор, Дака или Ханой. Много хора се оплакват от дихателни проблеми, парене и подуване на гърлото и очите, лош вкус и др. Тежки загуби понасят заведенията, кината и туризма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: