Учени откриха "записи" за пожари в пясъчни дюни

Учени откриха "записи" за пожари в пясъчни дюни Снимка: Ferra.ru

Засега само в Австралия

Пясъчните дюни, които обикновено се свързват с огромни пустини, сега могат да играят ключова роля в разкриване на историята на пожарите на Земята, се казва в ново изследване, публикувано в списание Quaternary Research.

Учени от Института за изследване на пустинята (Desert Research Institute, SRI) изследват седиментните скали, запазени в утайките в подножието на пясъчни дюни, по-специално в подложените на пожари австралийски пясъчни равнини Кулула.

Екипът установява, че дюните са съществували в течение на последните 12 000 години. Тези стабилни дюни са събрали остатъци от дървени въглища от местни пожари, което позволява на експертите да реконструират историята на пожарите.

По-младите дюни предоставят информация за отделните пожари, докато по-старите дюни позволяват да се разберат дългосрочните закономерности на честотата на пожарите.

Изследването показва, че пясъчните дюни по целия свят могат да служат като ценни хранилища на историята на пожарите, особено в сухите райони, където няма традиционни утайки от езера или други водоеми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: