Политиците в Австралия очакват най-голямото от десет години увеличение на заплатите

Политиците в Австралия очакват най-голямото от десет години увеличение на заплатите Снимка: wikimedia.org

АВС: австралийските политици очакват най-голямото увеличение на заплатите от десет години насам

От следващия месец ще увеличат заплатите на политиците в Австралия с 4 %, министър-председателят на страната ще получава 586 930 австралийски долара (378 235 щатски долара) годишно, предаде във вторник телевизионният канал АВС.

По негови данни, сега ръководителят на правителството в Австралия ще получава годишно с около 22,5 хиляди австралийски долара (около 15 хиляди щатски долара) повече, отколкото през 2022 година.

Заплатата на членовете на парламента на Австралия ще бъде 225 742 австралийски долара (154 хил.щатски долара), но те ще получават допълнителни възнаграждения в зависимост от това, дали заемат министерски постове или на министри от "правителството в сянка" на опозицията, председатели на комисии и т. н.

Политиците в Австралия също така ще получат средства за пътуване,за  избори, ще бъдат снабдени със служебни автомобили, с безплатен интернет и мобилна връзка в домовете си.

Всичките тези данни са предоставени от независимия Трибунал по въпросите на възнагражденията, който отбелязва, че увеличението на заплатите на политиците е насочено към "поддържане на тяхната конкурентоспособност". В същото време през миналата година доходите в частния сектор в Австралия  за последната година са се повишили само с 3,6%.

Както отбелязва АВС, сегашното увеличение на заплатите на политиците в Австралия е най-голямото през последните десет години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: