Microsoft и бизнесът със следене на служители

Microsoft и бизнесът със следене на служители Снимка: Unsplash.com

Работодатели ще могат да следят колко често служителите им отварят имейл в пощата си или участват в онлайн срещи с нова функционалност към офис пакета Microsoft 365.

За почти всички компании, предлагащи софтуерни продукти, е ясно, че заедно с растящия брой хора, които работят от домовете си, нараства и интересът от страна на работодателите към по-стриктно наблюдение и контрол на работния процес. 

Разбира се, това не може да бъде заявено официално, тъй като би било в разрез със законите, защитаващи правата за лична неприкосновеност на служителите. 

Това обаче не пречи на tech корпорациите да създават и интегрират различен тип функционалности към фирмения софтуер, който предлагат, под предлог, че така „мениджъри и управители на фирми всъщност могат да анализират техническия напредък и адаптация на своя екип".

Toва е предназначението и на новата опция Productivity Score, обявена официално на 29 октомври, която Microsoft започва да предлага към бизнес и корпоративните си офис пакети Microsoft 365.

Productivity Score ще предоставя данни за активността на всеки отделен потребител в програмите Microsoft Word, Outlook, Excel, PowerPoint, Skype и Teams за последните 28 дни, включително от последния ден, както и на какъв тип устройство са били активирани. 

Информацията ще обхваща колко пъти дневно потребителят е имал интеракция с някой от програмите. След изтичането на периода от 28 дена, подробната информация ще се изтрива, но ще се складира като анализ на общата активност за период от 6 месеца или 180 дена.

Функционалността може да се активира по желание от секцията Reports в административния панел на Microsoft. От настройките има възможност да се изключи анализа на активността на отделните личности, като остане само обобщеният анализ от активността на всички потребители, но това трябва отново да се направи ръчно.

Оценката на продуктивността не се формира от активността и представянето на отделния потребител, а е върху обобщените резултати на всички. И все пак...

Колко коректно е такъв тип индивидуална статистика да бъде на разполжението на работодатели и мениджъри, е въпрос, който задават изследователи и защитниците на правото на лична неприкосновеност. 

Според изследване на Market Research Future, към 2023 г. се очаква световният пазар на софтуер за мониторинг и наблюдение да достигне 3,840 млрд. долара. Това отчасти е подпомогнато от масовия преход към работа от дома покрай пандемията.

Така услугите на компании за наблюдение на активността като ActivTrack, Hubstaff, InterGuard и Тeramind стават все по-търсени и привличащи корпоративни клиенти. Работодателите използват софтуер, който заснема работния плот на отделния служител и прави справки колко дълго е използвана дадена програма на ден. 

Microsoft 365 е най-популярният продуктов софтуер в САЩ според анкета на Otka, проведена през 2020 г. Към момента всичките 650 хил. корпоративни и бизнес клиенти на офис пакета имат на разположение новата функционалност за мониторинг.

Такъв тип услуги и въможности формират дългосрочно корпоративно поведение и етика както сред работодателите, така и след самите служители. 

„Опасявам се, че работещите ще свикнат с този тип следене, а шефовете също ще привикнат към удобството да имат подробен анализ за дейността на служителите си във всеки момент.", споделя пред Forbes технологичният експерт Бенет Сайфърс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: