Предимствата при работата на свободна практика

Предимствата при работата на свободна практика Снимка: https://pixabay.com/

За начинаещите работата на свободна практика може да бъде предизвикателство, но и доста удовлетворяващ начин на живот.

За да успеете във фрийланса, изберете нещо, което наистина ви вълнува и обичате.

Фрийлансингът ви предоставя възможността да печелите, докато правите това, което ви е страст.

Работата на свободна практика изисква дисциплина. От съществено значение е да създадете работен график и да се придържате към него.

Този начин на работа със сигурност не е за всеки. Това може да бъде странично занимание, в което да прекарате целия си ден, проучвайки социалните медии, следвайки потенциални клиенти, отговаряйки на имейли и актуализирайки своите счетоводни записи, без да вършите никаква работа, за която да ви се плати. А когато става въпрос за определяне на вашите тарифи, ниските такива биват често срещани.

Маргинализираните фрийлансъри все още са изправени пред разликата в заплащането между половете. Жените могат да бъдат наети по един и същи проект за по-малко заплащане, а разликата се увеличава при цветнокожите жени, особено ако са LGBTQ, както и при небинални цветнокожи.

„Когато сте маргинализиран човек, независимо дали става въпрос за жена / небинална / транс и т.н., възможностите ви са ограничени", добавя поп културната писателка на свободна практика Татяна Тенеро. „Фрийлансът също кара маргинализираните хора да губят възможността за здравна застраховка или поне по-добро здравно осигуряване и финансова стабилност."

Но има и предимства при този начин на работа. За самостоятелните начинаещи и амбициозните такива животът на свободна практика може да бъде голямо предизвикателство. Това може да бъде също така професия за онези, които не могат да работят в традиционна офисна обстановка, особено за хора с увреждания и наскоро станали родители.

Можете да следвате страстта си.

Това, че сте на свободна практика, ви позволява да имате свободи, каквито не притежават служителите. Например в редакциите журналистите често получават истории и са склонни да приемат повече насоки от своите редактори. От друга страна, авторите на свободна практика са в състояние да използват творчеството си за генериране на идеи и самостоятелност при създаването на своите истории.

Тъй като фрийлансърите имат по-голям контрол над това с кого работят и какво работят, те винаги могат да разчитат на това, че ще са отдадени на своята работа.

Също така не са ограничени в конкретни теми или жанрове. Без значение каква е вашата сфера - графичен дизайн, фотография, уеб разработка - вие сте свободни да прескачате от една в друга, вместо да се придържате само към някоя конкретна.

Можете да направите свой собствен график.

Тъй като фрийлансърите не са принудени да се вместят в регламентирано работно време, разполагат с възможността да създават свои собствени графици на работа, независимо дали са по-продуктивни през деня или нощта. По този начин могат да работят спрямо собственото им темпо и да влагат енергията си в няколко проекта.

Плюс това способността да създават свои собствени графици позволява да живеят по различен начин. За мнозина това може да означава опаковане на багажа и превръщане в дигитален номад, който обикаля света. Освен това планирането става много по-лесно при работа с клиенти в различни часови зони.

Можете да контролирате натовареността си.

Според Flexjobs при работата на свободна практика можете да избирете броя проекти, над които искате да работите в определен момент. Това ви помага да поддържате правилния баланс между професионалния и личния живот, включително да се съсредоточите върху семейството си. Когато почувствате умора, можете да си вземете заслужена почивка.

Имате по-голяма свобода при избора на клиентите.

За разлика от други бизнес сектори, при работата на свободна практика вие избирате клиентите, с които искате да работите. Човек може да реши да работи с всички клиенти или да подбере само няколко.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: