Оборотът на услугите в дигиталния сектор бележи ръст от 20%

Оборотът на услугите в дигиталния сектор бележи ръст от 20% Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Дигитализацията е сред предизвикателствата пред българската икономика

Индексът на оборота в услугите от областта на информационните и комуникационните технологии в България, през второто тримесечие на тази година, е нараснал с 20% на годишна база. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев по време на конференция, организирана от Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ. Той припомни, че през последните години секторът отчита положителни тенденции и е един от най-бързо развиващите се в страната.

По думите на зам.-министър Шотев дигитализацията и декарбонизацията са сред основните предизвикателства пред българската икономика. „За да може да се развиваме като страна и икономика, трябва да внедрим дигитализация и модернизация на предприятията. Това са едни от основните инструменти, с които бихме могли да повишим производителността“, допълни той. Според Шотев създаването на подходящи условия за цифрово трансформиране на бизнеса ще създаде възможност за увеличаване на пазарните дялове.

Пред форума зам.-министър Шотев обяви, че сред стратегическите приоритети на Министерството на икономиката и индустрията са повишаване на дела на високотехнологичните производства и услуги, както и на нивото на използване на дигитални технологии. Тези цели са заложени в националната Програма „България 2030“ и в „Националната стратегия за малки и средни предприятия“, разработена от МИИ.

Председателят на БАСКОМ Доброслав Димитров представи годишния доклад за състоянието на софтуерния сектор у нас, според който очакваното повишение на приходите в него през 2023 г. ще е 12,1%. Прогнозата за тази година е и, че ръстът на дела на сектора в БВП отново ще се увеличи до близо 4,5%, което ще затвърди позицията на този бранш като водещ в икономиката на услугите в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: